Članstvo u NATO do kraja naredne godine
Poruke upućene Crnoj Gori sa Samita u Velsu veoma su pozitivne

Realna očekivanja

Članstvo u NATO do kraja naredne godine

Poruke upućene Crnoj Gori sa Samita u Velsu veoma su pozitivne i očekivanja da država do kraja naredne godine dobije poziv za članstvo u Alijansi potpuno su realna, smatra ambasador Hrvatske pri NATO-u, Boris Grigić.

„Poruke upućene Crnoj Gori sa Samita u Velsu su pozitivne. Potvrđeno je da je Crna Gora napravila značajan napredak u približavanju članstvu u NATO savezu, a intenzivirani i fokusirani razgovori između Crne Gore i NATO-a će doprinijeti da se otklone sve nejasnoće“, kazao je Grigić.

Kako je pojasnio, takav razvoj događaja pozitivan je za Crnu Goru zato što daje jasan okvir za nastavak rada nadležnih crnogorskih službi i što postavlja konkretan rok za konačnu ocjenu.

„Rokovi su se u procesu pristupanja NATO-u ili Evropskoj uniji (EU) pokazali korisnima motivirajućim elementom. Osim toga, NATO službe su dobile mandat da intenzivno rade s crnogorskim institucijama“, naveo je Grigić.

On je pojasnio da fokusirani intenzivirani razgovori između Crne Gore i NATO-a podrazumijevaju pojačane kontakte i razgovore o pitanjima koja treba razjasniti, posjete stručnih službi i zvaničnika NATO-a Crnoj Gori, kao i posjete crnogorskih zvaničnika Alijansi.

„Nema nikakvih novih zahtjeva već treba dovršiti već započete procese i reforme“, poručio je Grigić.

On smatra da je jedini razlog što Crna Gora ove godine nije dobila poziv za članstvo to što je ostalo još posla da se obavi.

„U svjetlu novih odnosa Rusije sa EU i NATO-om, naravno da je i pitanje sigurnosnih službi dobilo dodatno na značaju. NATO klasificirane komunikacije moraju biti 100 odsto sigurne, kako u starim tako i u budućim državama članicama“, rekao je Grigić.

Kako je kazao, od Crne Gore se u predstojećem periodu očekuje dovršetak posla. Grigić smatra da su realna očekivanja da Crna Gora do kraja naredne godine dobije poziv za članstvo u NATO. 

 

(RTCG)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.