Radikalizacija islama na KiM i BiH
Ilustracija

"Uticaj vehabija snažan"

Radikalizacija islama na KiM i BiH

U Albaniji ne postoji osjetna radikalizacija islamske omladine, ali situacija je drugačija na Kosovu i u Bosni i Hercegovini gdje uticaj sa islamskog prostora sa sobom donosi opasnosti, objavila je danas austrijska agencija APA.

Premda austrijski kontingent pri KFOR-u tvrdi da ne primjećuje nikakvu radikalizaciju na Kosovu, nedavno je uhapšeno 40 džihadista, a procjenjuje se da je oko 200 „Kosovara" trenutno u redovima Islamske države (IS), podsjeća APA.

Iguman manastira Dečani Sava Janjić ocijenio je u izjavi agenciji da je Islam na Kosovu zasada umjeren, ali da bi to moglo da se promijeni.

"Uticaj vehabija je snažan," rekao je on ističući da međunarodna zajednica nije dovoljno učinila da Kosovo zaštiti od saudijskih fondacija.

Opasnost od radikalizacije otac Sava vidi i u Sandžaku i Makedoniji, konstatujući da Turska predstavlja otvorena vrata ka sjevernom Iraku. 

Agencija primjećuje da dok su se, nakon raspada bivše Jugoslavije, etnički konflikti od Srbije do Bosne i na Kosovu, odrazili na vjerskom polju, Albanija se tek oslobađala ateističke izolacije.

Sve vjerske zajednice u Albaniji, nakon svrgavanja komunista, morale su početi od nule, pošto je poslije 25 godina ukinuta zabrana vjera. U Albaniji, dodaje agencija, ne može se primijeniti pojednostavljena formula pripadnosti – srpsko je pravoslavno, albansko muslimansko, jer u toj zemlji živi 95 odsto etničkih Albanaca, od kojih je oko 60 odsto muslimana i do 30 odsto hrišćana.

Rimokatolički biskup u Tirani Rok Kola Mirdita ne vidi opasnost od islamizacije.

"U Albaniiji vladaju tolerancija i harmonija“, tvrdi on dodajući da u postoje mladi, koji su bili izloženi „ispiranju mozga“, ali ne previše.

Prema njegovim riječima, muslimani iz Velike Britanije su sagradili džamiju, koja nije priznata od albanske islamske nadležne vlasti.

“Mnogi mladi Albanci studiraju u islamskim zemljama, osnovana je ekstremistička ćelija, ali vlasti su obzrive”, kazao je biskup.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.