Pred OEBS-om brojni izazovi
Krivokapić u posjeti bošnjačkoj dijaspori u Njujorku

Krivokapić u SAD-u

Pred OEBS-om brojni izazovi

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji boravi u zvaničnoj posjeti SAD-u, razgovarao je sa zamjenikom generalnog sekretara UN-a, Janom Elijasonom.

Krivokapić i Elijason su, razgovrajući o aktuelnim globalnim bezbjednosnim izazovima, posebnu pažnju posvetili ukrajinskoj krizi. 

Krivokapić je upoznao sagovornika o aktivnostima koje su preduzete u okviru OEBS-a od početka krize i u tom kontekstu angažovanju Parlamentarne skupštine OEBS-a kroz susrete ukrajinskih i ruskih parlamentaraca.

Zajednički je konstatovano da i UN i OEBS treba da nastave posvećeno da se bave ovim pitanjem i kroz sinhronizaciju svojih aktivnosti doprinesu deeskalaciji i mirnom okončanju krize.

„Elijason je takođe odao priznanje Crnoj Gori na konstruktivnom pristupu u rješavanju regionalnih pitanja podsjećajući da je regionalna saradnja kao koncept ustanovljena Poveljom UN 1945“, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

Predsjednik parlamenta je u Njujorku održao i predavanje na Univerzitetu  Kolumbija, jednom od 5 najstarijih obrazovnih institucija u SAD-u na temu “OEBS i izazovi pred organizacijom u izmjenjenom evropskom bezbjedonosnom okruženju”.

Obraćajući se prisutnima, on je podsjetio da je OEBS pokazao snažno liderstvo angažujući se u procesu deeskalacije tenzija i krize u Ukrajini.

“Bili smo svjedoci da je organizacija mobilisala sve svoje potencijale i širok opseg mehanizama za upravljanje krizama koji joj stoji na raspolaganju“ rekao je Krivokapić.

On je naglasio da su brojni izazovi pred OEBS-om u okruženju sve većih prijetnji po gobalnu bezbjednost i dodao da organizacija mora sačuvati svoje fundamentalne principe koji se zasnivaju na saradnji i mirnom rješavanju svih otvorenih pitanja.

„U novom vremenu, nakon kraja Hladnog rata, OEBS je ušao u proces redefinisanja svoje misije kako bi efikasno odgvorila na potrebe nove globalne političke realnosti. U brojnim pokušajima i incijativama reformisanja pozicije i uloge organizacije u novim međunarodnim okolnostima svakako da Helsinki +40 proces zavređuje posebnu pažnju. Radi se o projektu koji treba da revitalizuje viziju i ulogu OEBS u euro-atlantskoj i euro-azijskoj bezbjednosnoj arhitekturi“ istakao je Krivokapić.

Tokom boravka u Njujorku, Krivokapić se susreo sa predstavnicima albanske i bošnjačke dijaspore. U otvorenoj razmjeni stavova zajednički je konstatovano da je neophodno kontinuirano i organizovano raditi na jačanju veza sa državom Crnom Gorom i u redovnoj komunikaciji rješavati eventualna otvorena pitanja.   

(RTCG)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.