Crna Gora učestvuje na Specijalnim Olimpijskim Evropskim Igrama
Reprezentacija Crne Gore

Od 13. do 20. septembra u Belgiji

Crna Gora učestvuje na Specijalnim Olimpijskim Evropskim Igrama

Reprezentacija Specijalne Olimpijade Crne Gore učestvovaće na Specijalnim Olimpijskim Evropskim Ljetnjim Igrama 2014. koje će se održati od 13. do 20. septembra u Belgiji.

Crna Gora će se takmičiti u atletici, bacanju kugle i stonom tenisu, a kako je kazao šef delegacije Dejan Pančić, naredna tri dana ih očekuju završni treninzi i pripreme pred nastup na Evropskim Ljetnjim Igrama, piše CDM.

Na ovim Igrama učestvovaće 2024 sportista iz 58 zemalja Evrope koji će se takmičiti u 11 sportova. 

Specijalna Olimpijada (Special Olympics) je međunarodna neprofitna organizacija čiji je cilj da pomogne djeci i odraslima sa teškoćama u intelektualnom razvoju da učestvuju kao produktivni i poštovani članovi društva u cjelini, nudeći im fer mogućnost da razvijaju i demonstriraju njihove vještine i talente kroz sport, treninge i takmičenja, kao i povećavanje javne svijesti o njihovim sposobnostima i potrebama. Danas u okviru Specijalne Olimpijade Internacional (SOI), koja je od 1988. godine postala pridruženi član Međunarodnog Olimpijskog Komiteta, takmiče se 4,5 milona sportista sa smetnjama i teškoćama u intelektualnom razvoju i to od osme godine starosti pa nadalje. Takmičenja se održavaju u 30 olimpijaskih sportskih disciplina i u preko 175 zemalja članica Specijalne OIimpijade Internacional.

Crna Gora je postala punopravni član Specijalne Olimpijade 2007 god. i od tada je pod vođstvom Pančića organizovala veliki broj nacionalnih sportskih takmičenja i Igara.

Specijalna Olimpijada Crne Gore je do sada organizovala brojna sportska takmičenja na nacionalnom nivou, i to u pet sportova: fudbalu, košarci, stonom tenisu, atletici i skijanju, u kojima se takmičilo 450 sportista sa smetnjama i teškoćama u intelektualnom razvoju iz Crne Gore. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.