Ležali potpuno goli na Cvjetnom trgu, privela ih policija
Performans u sklopu festivala "Zagreb, volim te!"

Performans u sklopu festivala "Zagreb, volim te!"

Ležali potpuno goli na Cvjetnom trgu, privela ih policija

Potpuno goli švajcarski umjetnici ležali su danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu, no ne zadugo. Uskoro ih je privela policija, ali građani su imali taman dovoljno vremena za fotografisanje.

Golotinja koja je iznenadila građane dio je performansa u sklopu festivala "Zagreb, volim te!", prenosi Index.hr.

Fokus ovog performansa pod nazivom "Naked Slow Walk" je na problematici položaja tijela u javnom prostoru. Izvedba je inspirisana istoimenim performansom Tomislava Gotovca koji je 1981. hodao nag po Trgu i ljubio tlo, a Grad Zagreb je na tom mjestu postavio spomen-ploču.

Težište koncepta festivala "Zagreb, volim te!" upravo je na istraživanju odnosa tijela i javnog prostora, a naglasak je na golom ljudskom tijelu i njegovoj pojavi u javnosti, ovaj put u istorijskom dijelu jednog glavnog grada. Performansi u sklopu festivala ispituju granice tolerancije i kreativnosti, a samim time i zrelost društvene zajednice.

Program festivala započeo je u 11 sati, a osim performansa švajcarskih umjetnika, izveden je i "Zagreb Dreaming (8 hours)" performans američko-korejske umjetnice Miru Kim kraj spomenika Nikoli Tesli.

U 20 sati u KIC-u će se održati razgovor s umjetnicima, a u 21 sat slijedi javna projekcija videa "Contact Girls" američko-meksičke umjetnice Erike Harš.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.