7 laži o mršavljenju
Ilustracija

Nebuloze

7 laži o mršavljenju

Svakodnevno slušamo svakakve stvari o mršavljenju, evo nekih mitova koji su nebulozni.

Evo nekih mitova koji nemaju veze sa stvarnošću...

1. Preskakanja doručka čuva kalorije

Pogrešno! Preskakanje doručka može samo da sabotira vaše napore pri mršavljenju. Momci koji doručkuju smršaće, a oni koji ne jedu doručkuju će se ugojiti. To je tako jednostavno. Hranljiv doručak pomaže sagorevanju kalorija.

2. Ne treba jesti poslije 18h

Ne postoji magično vreme kada treba da prestanete da jedete. Samo nemojte jesti lošu hranu kasno uveče. Nije loše uveče pojesti spanać, loše je ako uveče jedete sladoled, čips ili druge neželjene slatkiše i grickalice. Naterajte sebe da pronađete bolje opcije za grickanje.

3. Sagorjevači masti su nužni za gubljenje kilograma

Suplementi su samo tu da dopune vašu ishranu. Ne postoje čudotvorne pilule, napici, kreme, pa čak ni cipele koje bi vam pomogle da stvorite mišiće ili sagorite masti. Tačno je da dodatak može da pomogne, ali trenirajte jako i korigujte ishranu, jer je to zaista jedini način za uspjeh.

4. Voće je visokokalorično i ugojiću se od njega

Nismo postali debela nacija od previše voća. Prosječan Crnogorac pojede manje od tri porcije voća i povrća dnevno. Studija za studijom pokazuje da što više jedete svježe proizvode, manje ćete biti teški – a i bolje ćete se osjećati.

5. Ugojićete se od ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati nisu skroz loši. Slatka pića (loša) su ugljeni hidrati. Ali isto tako je brokoli (dobar) ugljeni hidrat. Da biste izgubili na težini, odaberite prave ugljene hidrate umjesto fokusiranja na izbacivanje ugljenih hidrata. Uživajte u povrću, voću i žitaricama. Ako ne možete bez unošenja loših ugljenih hidrata uzmite pitu ili sladoled, pa ih sagorite poslije vježbanjem.

6. Jedina bitna stvar kod mršanja je smanjenje kalorija

Netačno, bitno je i koliko kalorija unosite, ali je još bitniji kvalitet kalorija koje unosite. Mnogo je gore ako pojedete cheeseburger sa 500 kalorija i slatki sok sa 200 kalorija, nego isti broj kalorija u šaci badema, parče voća i nekog lososa.

7. Bez masti ne znači dobro za stomak

U ovo skoro svi žele da vjeruju. Ne možete uzeti masti iz masne hrane i učiniti je zdravom. Ako kupujete, recimo, “bez-masni”  kolačić, možda neće imati masti, ali u njemu će biti tona drugih stvari poput dodatnih ugljenih hidrata i šećera koji će učiniti ukus hrane stvarnim. Preskočite prevarante jedite manji dio onoga što zaista želite.


Izvor: www.life-power.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.