I ovo će uskoro biti moguće: Auto koji se sam parkira!
Ilustracija

Preko smartfona

I ovo će uskoro biti moguće: Auto koji se sam parkira!

Kada stignete na željenu destinaciju, više nećete morati da tražite mjesto za parking i nervirate se zbog toga - automobil će to sve sam riješiti!

Tehnologija koju razvija francuski proizvođač auto-dijelova "Valeo" omogućiće vozilu da se sama odvezu na parkiralište, nađu prazno mjesto i tamo se i smjeste - i to sve samo na vozačevu komandu preko smartfona.

Potpuno automatizovan sistem nazvan "Connected Automated Valet Parking", demonstriran na sajmu pametnih vozila u Detroitu, udaljen je desetak godina od masovne proizvodnje, a u međuvremenu se moraju izmjeniti propisi kako bi se regulisalo daljinsko upravljanje kolima.

Tehnologija se sastoji od desetak ultrazvučnih primopredajnika, kamera koje mogu da se rotiraju pun krug i laserskog skenera. Ona će omogućiti prezicno parkiranje gotovo u milimetar, sa bezbjednim odstojanjem od drugih vozila.

Pošto završi s poslovima, vozač će, opet preko smartfona, moći da prizove svoja kola sa parkinga, i ona će sama doći do njega.

Potencijalne prednosti su brojne - biće više preciznog parkiranja što znači uštedu prostora, biće više poštovanja saobraćajnih propisa, manje gužve, a i vozači će se manje nervirati što gube vreme tražeći slobodno parking-mjesto.

Iako će se na tehnologiju još čekati, zvaničnici kompanije "Valeo" smatraju da će ona biti krupan korak napred ka vremenima kada će kola biti ta koja će sama voziti ljude - bez potrebe da oni drže volan.

I druge kompanije su demonstrirale samoparkirajuće sisteme, ali u većini slučajeva tako da vozač najpre sam nađe parking mjesto, a onda da aktivira sistem koji parkira auto.

Tako je "Valeo" jedini kod kojeg kola sama traže parking mjesto i - što je pođednako korisno - sama dolaze vozaču kada ih pozove, takođe jednim potezom palca na smartfonu.

(Mondo)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.