Dvoje komuniciralo mislima prvi put u istoriji
ilustracija

Telepatija preko interneta

Dvoje komuniciralo mislima prvi put u istoriji

Jedna osoba u Indiji i jedna u Francuskoj uspjele su da komuniciraju bez ijedne izgovorene ili napisane riječi i bez vizuelnog kontakta - isključivo putem misli.

Tim istraživača sa Harvarda uspio je prvi put da putem misli objavi razmjenu informacija između dvije osobe udaljene jedne od druge više hiljada kilometara. 

Kako prenosi B92, eksperiment, čiji je tok detaljno izložen u naučnom časopisu PLos one, sličan je telepatiji, tj. sposobnosti razmjene misli i osjećaja između dvije osobe na daljinu, bez posredovanja bilo kakvog medija. 

U njemu su učestvovale četiri osobe, starosti od 28 do 50 godina, od kojih je jedna, u Indiji, slala poruke, dok su ih ostale tri, u Francuskoj, primale. 

Istraživači su koristili internet i elektroencefalogram. 

Na glavu "pošiljaoca" poruke postavili su elektrode povezane za kompjuter koji je njegove poruke/misli, pretvorene u električne impulse, prevodio u svoj, binarni sistem i slao na drugi kompjuter koji se nalazio 8.000 kilometara dalje, u Strazburu. 

Primaoci su dobili poruku u vidu svjetlosnih signala. Imali su povez na očima, a kompjuter im je prenosio poruku u mozak putem transkranijalne magnetne simulacije. Riječ je o simulaciji vizuelnog moždanog korteksa. Osobe u Strazburu su bile u stanju da protumače svjetlosne signale i prime poruke koje su im poslate iz daleke Indije. 

"Htjeli smo da saznamo da li dvije osobe mogu direktno da komuniciraju putem moždane aktivnosti i to na velikoj fizičkoj udaljenosti, koristeći postojeće komunikacijske puteve, prije svega internet. Postavlja se pitanje da li je moguće prevazići govor i kucanje preko interneta i uspostaviti direktnu komunikaciju mozak-mozak između dva subjekta koja su fizički razdvojena", rekao je Alvaro Paskual-Leone, jedan od autora studije. 

Naučnici smatraju da je ovo prvi korak u istraživanju novih sredstava komunikacije i interakcije, imajući prvenstveno u vidu mogućnost komunikacije s paralizovanim osobama koje ne mogu da govore. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.