Vježbe za spas leđa
Ilustracija

Bolovi u leđima

Vježbe za spas leđa

Mnogi od nas su opterećeni dugotrajnim sjeđenjem ispred kompjutera na poslu, kod kuće itd...

Danas sve veći broj osoba mlađih od 40 godina primjećuje pojačanu pojavu sitnih kalcifikacija i istrošenosti hrskavice na zglobovima, upravo zbog dugotrajnog sjedenje i nerazgibanosti.

Fleksibilnost leđa i karlice možete njegovati ovim vježbama:

Prva vježba

Hodanje s knjigom na glavi ideja je još naših baka, ali nije nimalo loša. Stručnjaci predlažu da na glavu stavite vrećicu riže ili tijesta tešku jedan kilogram, a preko nje stavite kutiju soli od 500 grama. Duboko udahnite, uvucite trbuh, opustite ramena i napravite nekoliko koraka po sobi. Vježba neka traje od pet do šest minuta, a možete je ponavljati svakoga dana.

Druga vježba

Otiđite u šetnju sa štapovima, po uzoru na nordijske hodače. Oslanjanje o štapove za vrijeme jedne šetnje pravilno će držati kralježnicu, upregnut će leđne mišiće koji će se naizmjence zatezati i otpuštati. Vrlo brzo primijetit ćete pravilnije držanje.


Izvor: dnevno.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.