Evo kako poništavate sate u teretani
Ilustracija

Bez rezultata?

Evo kako poništavate sate u teretani

Provodite sate i dane u teretani, a ne vidite nikakve rezulate? Možda se vaš neuspjeh krije upravo iza ovih razloga...

Na svu sreću razlozi za izostanak vašeg napredovanja u teretani nije teško otrkiti, sve što trebat da uradite je da prostudirati svoju ishranu i same treninge, te da shvatite da je napredak u fizičkom planu proporcionalan znanju o samom ljudskom telu i njegovom funkcionisanju, prenosi Men's Health.

Ne jedete dovoljno

Želite da povećate mišićnu masu, pa ste počeli žestoko da trenirate, a čak ste i nabavili neki suplement poput whey proteina, međutim i dalje nema značajnijeg napretka? Stvari su jasne, ne dostižete kalorijski suficit, tj. ne unosite veću količinu kalorija od one koja je potrebna vašem tijelu za normalno funkcionisanje i održavanje iste kilaže. Dakle, napredak kreće iz kuhinje, pa tek onda dizanjem tegova!

Jedete više nego što treba

Imate zamisao da smanjite tijelesnu masu i popraviti formu, ali i pored toga što ste počeli da živite aktivnijim životom kilogrami se jako sporo gube? Suprotno iznad opisane situacije, očigledno nije dovoljno smanjen unos kalorija tokom dana. Fizička aktivnost zaista pomaže da se određen broj njih potroši, ali glavni dio posla vas očekuje prilikom smanjenja porcija i borbe sa sobom da ne zatražite još, navodi se na sajtu body.

Ne birate prave namirnice

Žestok trening jeste ono što bi trebalo da vam bude cilj, bilo da želite povećanje mišićne mase ili smanjenje masnih naslaga, ali ako nakon mukotrpno provedenih sat ili više vaša dopuna "goriva" bude potpuno nekvalitetna, velike su šanse da ste uzalud potrošili vrijeme. Dobra ishrana je ključ dobrog izgleda, pa idući put pažljivo odaberite namirnice koje ćete pojesti ujutru, prije treninga, poslije treninga ili uveče. Gledajte da izbjegavate slatkiše, masnoće (zasićene), kao i tjesteninu, bijeli hljeb i ostale loše ugljene hidrate.

Previše trenirate

Katabolizam je pojava samouništenja mišića koju izaziva prekomerna fizička aktivnost, pa budući da tijelo nekada u takvim okolnostima ne može da dođe do rezervi hrane koja bi služila kao gorivo, počinje da koristiti mišićno tkivo za istu svrhu. Sve to jednog vježbača odmiče od željenog cilja i pravi mu više problema nego koristi.

Osim toga, dugotrajni kardio treninzi teraju organizam da nauči da se bori sa tolikim stresom i postane imun na njega, a ako svemu tome dodamo povećano lučenje hormona stresa koji inače onemogućava topljenje masnih naslaga, postaje nam kristalno jasno što svi stručnjaci preporučuju izvođenje kardio vežbi u kratkim, ali snažnim intervalima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.