Mitovi o fitnesu u koje većina vjeruje
Zorica Ostojić

Ne vjerujte u sve što čujete

Mitovi o fitnesu u koje većina vjeruje

Čuli ste kako je za besprijekoran "six pack" stomak potrebno raditi samo jutarnje trbušnjake? Naravno da ovo nije tačno. Za fit liniju neophodno je puno rada, truda, znoja, discipline, posvećenosti i naravno pravilna ishrana, ali prije toga se upoznajte sa mitovima i istinama o fitnesu.

1. Želite da skidate salo samo sa stomaka.
Istina: Nije moguće skinuti salo samo sa jednog određenog dijela tijela. Naše tijelo je jedna savršena i kompleksna mašina, koja sagorijeva masti sa svih dijelova, gdje god ima viška masti u organizmu. Razlog za to je činjenica da su masti kao pogonsko gorivo za organizam, koji nam pomaže da izdržimo treninge. Iako vi želite da smršate samo u jednom predjelu, morate aktivirati cijelo tijelo, pri čemu će tijelo sagorijevati masti sa svih dijelova tijela, a ne samo sa onog gdje vi želite da smršate.

2. Sprave za vježbanje su bolje nego tegovi.
Istina: Mnoge mašine ograničavaju pokretljivost i, ako ih nepravilno koristite, mogu vam više nauditi nego pomoći. Vježbe sa bučicama i tegovima su kompleksnije, pa se samim tim uključuje više mišićnih grupa.  Da biste sagorjeli salo, neophodno je kombinovati vježbe na spravama, sa bučicama ili tegovima i kardio treninzima, uz redukovanu ishranu.

3. Istezanje sprečava povrede pri vježbanju.
Istina: Nedavna istraživanja su pokazala da istezanje prije vježbanja nema nekog posebnog učinka. Ono što je bitno prije samog treninga jeste zagrijavanje tijela, mišića i zglobova kako ne bi došlo do povrede, a istezanje ostaviti za kraj, kada je to mišićima neophodno kako bi se mišićna vlakna opustila i pravilno oblikovala.

4. Sve kalorije su iste.
Istina: Organizam različito procesuira svježu i obrađenu hranu, samim tim razlika u unijetim kalorijama je ogromna. Na primjer, jedna čokoladica ili burek, ili neka pizza imaju možda približno kalorija kao 100gr orašastih plodova, ali razlika u tim kalorijama je ogromna, jer je prerađena hrana prepuna šećera i masti, pa samim tim i praznih kalorija, a ne pruža organizmu neophodne nutrijente.

5. Svakoga dana treba piti osam čaša vode.
Istina: Nisu iste potrebe za vodom kod svačijeg organizma. Nečiji organizam traži više, nečiji manje vode. To u velikoj mjeri zavisi i od načina ishrane kao i od fizičke aktivnosti. Aktivne osobe bi trebalo da unose od 2l do 2,5l minimum dnevno, dok to nije slučaj sa neaktivnim osobama. Pijte vodu kad god ste žedni i redovno kontrolišite urin. Ukoliko je urin žute boje, znači da ne unosite dovoljno tečnosti, a ukoliko je skroz proziran, znači da unosite previše što nije dobro jer gubite magnezijum iz organizma. Idealno je kada je boja urina izmežu žute i prozirne.

6. Ako se više znojite, znači da sagorijevate više masti.
Istina: Znojimo se kako bismo uspostavili temperaturni balans u organizmu, što znači da, ako se puno znojite, samo vam je toplo, i tada organizam izbacuje višak vode. Dakle kad se znojite gubite vodu, a ne sagorijevate masti. Masti se tope samo i isključivo pravilnom kombinacijom treninga i redukovanom ishranom.

7. Za “pločice” na stomaku dovoljno je raditi trbušnjake svakog jutra.
Istina: Možete raditi na hiljade trbušnjaka svaki dan, ali to vam neće pomoći da istaknete trbušne mišiće ukoliko su prekriveni naslagama sala. Najefektniji put do istaknutih trbušnjaka jesu kardio vježbe, dijeta i aktiviranje cijelog tijela sa opterećenjima. 

Izvor: www.life-power.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.