Ruke i noge mogle bi iznova da izrastaju
Ilustracija

DNK ima "genetski recept" za regeneraciju?!

Ruke i noge mogle bi iznova da izrastaju

Naučnici vjeruju da bi ljudski udovi mogli da se u budućnosti regenerišu, odnosno da iznova izrastaju?!

Naučnici su identifikovali genetski program koji izaziva rast novog tkiva nakon što gušter žrtvuje svoj rep da bi pobjegao od predatora.

Odredili su gene koji su odgovorni za regeneraciju repa, a to  otkriće  moglo bi dati važne informacije o tome kako regenerisati ruke i noge kod ljudi.

Naučnici su za potrebe studije proučili  23 hiljade gena pronađenih u uzorcima narezanih repova zelenih guštera i otkrili  da je najmanje 326 gena na određenim mjestima duž svakog repa bilo "uključeno" tokom regeneracije.

To znači da DNK ima "genetski recept" za regeneraciju?!

Doktor Kenro Kusumi, profesor na univerzitetu u Arizoni, ističe da su  očekivali da će cijela regeneracija biti fokusirana u vrhu rastućeg repa.

Umjesto toga, stanice su podijeljenje u različite "džepove" uključujući mišiće, hrskavicu, leđnu moždinu i kožu duž cijelog repa. Sa tih dijelova ćelije su prerasle u novo tkivo kako bi bio formiran novi rep.

Naučnici objašnjavaju da je gušteru za regeneraciju funkcionalnog repa potrebno više od 60 dana.

Nakon ovog otkrića, naučnici  tvrde da bi mogli da stvore nove terapijske postupke kod urođenih mana i povreda leđne moždine, a možda i artritisa.

Gotovo svi od 326 istaknutih gena prisutni su i kod ljudi.

Kao što svako ko boluje od artritisa zna, važan dio udova su zglobovi, koji su ublaženi određenim tipovima hrskavice.

Gušteri "uzgajaju" te hrskavice u svojim regenerisanim repovima, pa se naučnici  nadaju da se taj proces može aktivirati za liječenje artritisa kod ljudi, prenosi "Hafington post".

(nezavisne)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.