Plaža bolja od teretane
Ilustracija

Zdravije je

Plaža bolja od teretane

Da li plivanje može biti bolje od tegova? Naravno da može a i zdravije je.

Boravak na obali mora, plivanje, sunčanje na nekoj egzotičnoj pješčanoj plaži i ispijanje osvežavajućih koktela - tako većina zamišlja savršen odmor. Ali pored apsolutnog opuštanja uz uspavljujući zvuk talasa i neumornih cvrčaka, more i pješčana plaža su i idealna teretana na otvorenom u kojoj bez mnogo truda i znoja možete steći savršenu figuru. Na plaži postoji hiljadu i jedan način da sagorite višak kalorija i pritom se dobro zabavite... 

Hodanje po pijesku

Brzo ćete se uvjeriti da nije nimalo lako hodati po pijesku. Za to su potrebni složeniji pokreti nogu i cijelog tijela i angažovanje većeg broja mišića. Ali tokom obične šetnje po pijesku od sat vremena potrošićete čak 300 kalorija. 

Plivanje

Pored neophodnih pokreta ruku i nogu da biste se održali na vodi vaš organizam ulaže dodatnu energiju da održi normalnu temperaturu tijela u hladnoj vodi i ukupno troši 400 kalorija na sat. 

Hodanje u vodi

Tokom svake i najmanje aktivnosti u morskoj vodi, koja pruža 15 puta veći otpor od vazduha, potrošite daleko više kalorija nego tokom vježbi na suvom. Poslijesamo sat vremena hodanja u vodi nestaće vaših 350 kalorija. 

Igre sa loptom u vodi

I vama je valjda već jasno da što se više krećete, trošite više kalorija. Potrošićete još više - čak 295 kalorija - ukoliko budete trčali po pijesku ili kroz vodu! 

Partija badmintona ili odbojke na plaži

Zahvaljujući trčanju, skakanju, istezanju cijelog tijela da biste reketom vratili loptu ili je rukama prebacili preko mreže kalorije se brzo i lako tope. Tokom sat vremena badmintona ili odbojke na plaži možete potrošiti od 300 do 500 kalorija na sat. I pritom steći nekoliko novih prijatelja. 

Ronjenje sa maskom, disaljkom i perajama

Ravnomernim i pravilnim radom nogu dok u vodi mlatarate perajama ne samo da ćete uživati u lepotama podvodnog svijeta nego ćete i ne primetivši potrošiti čak 420 kalorija na sat. 

Vožnja pedaline

Umjerenim i laganim okretanjem pedala potrošićete 240 kalorija na sat vožnje. Međutim, tu potrošnju kalorija možete i duplirati ako odlučite sa sami vozite pedalinu. Ipak, u društvu je lijepše i zabavnije, zar ne? Napravite kratku pauzu poslijepola sata vožnje i skočite u vodu da biste se osvežili.


Izvor: novosti.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.