Tehnologija koja će spriječiti upotrebu telefona za volanom
Čak 80 odsto sudara nastaje usled korišćenja mobilnog telefona prilikom vožnje

Otkriće brazilskih naučnika

Tehnologija koja će spriječiti upotrebu telefona za volanom

Tim brazilskih naučnika radi na razvijanju tehnologije koja može da detektuje ako vozač tokom upravljanja vozilom koristi telefon.

Kamera montirana na kontrolnoj tabli snima lice vozača i u slučaju da je telefon prislonjen na uvo oglašava se alarm.

Istraživanje je pokazalo da čak 80 procenata sudara i 65 odsto blisko izbjegnutih sudara nastaje usled korišćenja mobilnog telefona prilikom vožnje.

Ako se prvi testovi pokažu uspješni, tehnologija će se prvo naći u automobilima za iznajmljivanje, a još jedna primjena je i ako zabrinuti roditelji žele da spriječe svoju djecu od upotrebe telefona tokom vožnja.

Kako biste dobili jasniju sliku opasnosti upotrebe telefona za volanom, dovoljno je znati ovaj podatak: nepažnja od pet sekundi, koliko je otprilike potrebno da se okrene telefon, pri brzini od 100km/h uzrokuje pređenih 160 metara bez odgovarajuće pažnje.

 

(Blic)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.