Srbija: Zbog ebole pod zdravstvenim nadzorom 210 osoba
Ilustracija

24 doputovale iz afričkih zemalja

Srbija: Zbog ebole pod zdravstvenim nadzorom 210 osoba

Pod zdravstvenim nadzorom zbog spriječavanja eventualnog unošenja zaraznih bolesti, u Srbiji je trenutno ukupno 210 osoba, od kojih su 24 doputovale iz afričkih zemalja u kojima hara epidemija ebole, uglavnom iz Nigerije, prenose Novosti.

Ostalima su rješenja o zdravstvenom nadzoru na ulasku u zemlju uručena u najvećoj mjeri zbog spriječavanja širenja kolere i malarije. 

Bojana Grgić, epidemiolog, načelnik Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže, za Novosti, da su svi oni u zemlju ušli od 8. do 21. avgusta, i dok traje inkubacija, koja je npr. za ebolu 21 dan, moraju da budu pod nadzorom.

To je jedini način da se spriječe pojava i širenje zaraznih bolesti koje vladaju u nekim djelovima svijeta. 

“Ali, nijesmo pošteđeni „uobičajenih“ zaraza. Od početka godine u Srbiji je prijavljeno 128 epidemija zaraznih bolesti: oboljele su 1.374 osobe, od kojih je 396 bolnički liječeno, a 11 umrlo. Uz pojačane mjere zbog opasnosti od ebole, epidemiološke službe su trenutno fokusirane i na to da se na vrijeme prepoznaju i liječe teške forme groznice Zapadnog Nila, koja se za razliku od prošle godine kad smo imali epidemiju i 35 smrtnih ishoda, bar za sad javlja samo sporadično, iako se zbog najezde komaraca poslije majskih poplava očekivalo masovnije obolijevanje“, kazala je ona.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, epidemije su ove godine najčešće bile porodične - 63. 

Svaka četvrta, međutim, „izbila“ je u bolnicama, ukupno 35 epidemija u kojima je oboljelo 419, a umrlo 10 osoba. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.