U Rafailovićima uhvatili morskog psa od tri metra (FOTO)
Institut za biologiju mora potvrdio da je riječ o morskom psu “glavonji”

Kapitalni ulov

U Rafailovićima uhvatili morskog psa od tri metra (FOTO)

Poznati ribar Ilija Rafailović iz Rafailovića, uhvatio je rano jutros na otvorenom moru 2,8 metara dugog morskog psa, takozvanog glavonju.

Rafailović, koji je vlasnik restorana „Tri ribara“ u ovom primorskom mjestu, profesionalno se bavi ribolovom, gotovo tri decenije, kazao je za "Vijesti" da je morskog psa sa svojim bratnacem i kolegom uhvatio na 18 milja od obale, na 120 metara dubine.

ajkula2

Inače, nakon što je kapitalni ulov donijet u Rafailoviće, o svemu je obavješten i Institut za biologiju mora iz Kotora koji je potvrdio da je riječ o morskom psu “glavonji” (lat. Hexanchus griseus), čije se iznutrice nisu za ljudsku upotrebu.

Glavonja je vrsta je morskog psa, kog nazivaju i pas glavonja šestoškrgaš, pas volonja sivac, sivi morski pas, pas volonja šestoškrgaš.

Ova vrsta je jedna od većih vrsta, naime, najveći uhvaćeni primjerak imao je 482 centimetara. Tijelo mu je vrlo snažne građe, a njuška opravdava njegovo englesko ime (bluntnose=tuponosni).

Njuška mu je tupo zaobljena sa šest škržnih otvora sa svake strane, a ne pet kao što je to uobičajeno kod morskih pasa.

Ima fluorescentno zelene oči, a telo mu je sivo-crne do čokoladno smeđe boje, koja ide ka svjetlijoj prema trbuhu.

ajkula1

Na stranama ima vidljivu svjetliju crtu, a krajevi peraja su skoro bijeli.

Hrani se isključivo onim što ulovi, a to su druge vrste morskih pasa, raže, druge vrste riba, lignje, rakovi, kozice, pa čak i morski sisavci poput tuljana.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.