Pet jasnih znakova da se loše hranite
Ilustracija

Promijenite ishranu

Pet jasnih znakova da se loše hranite

Utvrđeno je da izvjesni simptomi ukazuju na nepravilnu ishranu. Ako ih prepoznate, vrijeme ja da promijenite svakodnevne navike u ishrani.

1.Loše raspoloženje, depresija

Uzrok: Ako ne unosite dovoljno omega 3 masti iz ribe ili vitamina B, posebno folne kisjeline, vitamina B6 i vitamina B12, često ćete biti depresivni i neraspoloženi.

Rješenje: Jedite ribu dva-tri puta nedjeljno da biste unijeli potrebnu dozu omega 3 masti i vitamina B12. Dvije vrste zelenog povrća dnevno zbog folne kisjeline i nekoliko namirnica bogatih vitaminom B6 kao što su banana i žitarice.

2.Konstantna glad

Uzrok: Možda preskačete doručak ili druge obroke ili ne jedete dovoljno namirnica s biljnim vlaknima. Ili možda unosite prazne kalorije - industrijski prerađene namirnice s visokim procentom masti i šećera, koje vas brzo zasite, ali od kojih i brzo ogladnite.

Rješenje: Rasporedite ravnomjerno obroke na cio dan, počevši od doručka. Kombinujte hranu siromašnu bjelančevinama i bogatu biljnim vlaknima s kvalitetnim ugljenim hidratima. Birajte namirnice bogate vlaknima i one koje sadrže dosta vode, kao što su voće, supe od povrća.

3.Iznenadni napadi gladi

Uzrok: Ovi problemi su vezani za pretjerano stroge dijete, preskakanje obroka i grickanje masnih i/ili slatkih grickalica.

Rješenje: Pazite da vam ishrana bude uravnotežena. Želju za slatkišima zamijenite svježim voćem. Da ne biste imali utisak da su vam slatkiši uskraćeni, uživajte u malim porcijama omiljene poslastice dva-tri puta nedjeljno.

4. Razdražljivost, anksioznost

Uzrok: Ako preskačete obroke, ako ne unosite dovoljno kalorija ili očekujete da vam kafa posluži kao energetski napitak, može vam se dogoditi da budete razdražljivi i napeti. Zato ograničite omiljeni crni napitak na dvije šoljice dnevno.

Rješenje: Potrebno je da unosite najmanje 1800-2000 kalorija na dan, ali tako da to bude visokokvalitetna hrana, kako biste sačuvali energiju i podstakli rad metabolizma

5. Umor, nedostatak energije

Uzrok: Krivac bi mogla biti ishrana siromašna ugljenim hidratima koju jedete u želji da smršate. Ako ne unosite dovoljno ugljenih hidrata, koji su glavni izvor goriva za vaš organizam, osjetićete fizički i mentalni umor. Zamor je često i posljedica nedovoljne količine gvožđa ili vode.

Rješenje: Jedite dovoljno složenih ugljenih hidrata kako biste sačuvali fizičku i mentalnu vitalnost. Tome dodajte namirnice bogate gvožđem, recimo zobene pahuljice i spanać, i pijte najmanje osam čaša vode na dan.


Izvor: Super žena

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.