4 načina da trčite duže
Ilustracija

Bolja kondicija

4 načina da trčite duže

Svim početnicima je teško da truče dugo, jako, da promijene ishranu itd.

Donosimo vam načine kako trčati duže i postići bolji efekat istog.

Lagano

Krenite laganim tempom u zagrijavanje. Tijelo se mora pravilno zagrijati, kako bi mogli da izdržite dodatnih nekoliko kilometara. Takođe, tokom glavnog dela treninga nemojte mnogo pretjerivati u tempu, nego sačuvajte nešto energije i za dodatne kilometre koje želite da napravite.

Postepeno

Postepeno povećavajte kilometražu, kako se ne bi preforsirali i povrijedili. Trčanje na duge staze zahtijeva i strpljenje. Postepeno povećavajte dužinu treninga za 1-3 km nedjeljno.

Hidratacija i punjenje

Ukoliko trčite duže od sata, ponesite snek - energetsku čokoladicu, bananu ili sl, kao i energetsko piće sa elektrolitima, kako bi vaše tijelo funkcionisalo optimalno. Počnite sa konzumacijom vode i hrane nakon 30 minuta treninga, a na svakih 15 minuta unosite tečnost u organizam.

Napravite pauzu

Ukoliko napravite pauzu, ne znači da ste varali. Hodajte minut ili 2 nakon trčanja 10 minuta, kako bi produžili vašu distancu prije nego što se umorite. Ove pauze vam neće škoditi, jer i tako zadržavamo izdržljivost.


Izvor: menshealth.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.