Sjutra otvaranje izložbe ,,Crteži iz fonda Umjetničkog muzeja
Nikšić

Galerija ,,Nikola I"

Sjutra otvaranje izložbe ,,Crteži iz fonda Umjetničkog muzeja"

U galeriji ,,Nikola I" u Nikšiću, u četvrtak, 21. avgusta, sa početkom u 21h otvara se izložba ,,Crteži iz fonda Umjetničkog muzeja" Narodnog muzeja Crne Gore i Centra za kulturu Nikšić a u okviruProgram podrške kulture u Nikšiću.

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću 2014-2017, pokrenula je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva kulture, kao četvorogodišnji projekat koji treba da rezultira unapređenjem kulturnog života Nikšića, grada koji baštini dugu i značajnu kulturnu tradiciju.

Izložba Crtež iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore obuhvata umjetnička djela nastala na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od kraja XIX veka do sedamdesetih godina XX veka. Riječ je o skicama, pripremnim radovima, i dovršenim, osamostaljenim crtačkim koncepcijama nekih od najznačajnijih likovnih stvaralaca koji su, bez obzira na to da li je crtež imanentan njihovoj likovnoj orijentaciji ili im je pak služio kao pomoćno sredstvo u realizaciji slikarskih ili vajarskih djela, ostavili trajan pečat u jugoslovenskoj umjetnosti.
Izbor od preko 30 crteža karakterišu različiti načini izvođenja, tehnike i tematski sadržaji – portreti, pejzaži, figuralne kompozicije, fantastični oblici, a njime je ostvaren jedan panoramski pregled određenih stilsko-poetskih osobenosti izabranih autora.

Na izložbi će biti prezentovani radovi: Paje Jovanovića, Anastasa Bocarića, Mila Vrbice, Ilije Šobajića, Pera Počeka, Ivana Meštrovića, Petra Martinovića, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Ljube Ivanovića, Jovana Zonjića, Piva Karamatijevića, Krsta Hegedušića, Petra Lubarde, Luke Stankovića, Nika Đurovića, Nikole Martinoskog, Miodraga Dada Đurića, Božidara Đurića, Jovana Ivanovića, Nikole Gvozdenovića, Dragana Lubarde, Dimitrija Popovića.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.