Trčanje na traci – za i protiv
Ilustracija

Prednosti i mane

Trčanje na traci – za i protiv

Poznato je da svi ljekari preporučuju fizičku aktivnost kao osnov za očuvanje zdravog života, pa ako ste odlučili da trčite na traci – evo par savjeta koje biste trebali da primijenite.

Danas se mnoge bolesti mogu prevenirati zdravim načinom života, što podrazumijeva i redovno vježbanje. Trčanje, kao jedan oblik fizičke aktivnosti, je kompleksno i efikasno jer trčanjem angažujete skoro sve mišićne grupe tokom aktivnosti.

Sve to u manjoj ili većoj mjeri važi i za trake za trčanje. Nekada su zaista nezamjenjive:

Vremenski uslovi

Svi trkači se uvijek pitaju da li je bolje trčanje u prirodi ili na traci. Mnogi će reći da pravi trkači uvijek trče napolju bez obzira na vremenske uslove. Međutim, mnogo onih koji uživaju u fizičkoj aktivnosti, a nemaju naviku da trče po lošem i hladnom vremenu, odnosno po vrućini, biraju da svoju dnevnu dozu trčanja odrade u klimatizovanom fitness klubu, radije nego da preskoče trening. I to je sasvim u redu.

Trčanje u prirodi ima mnogo prednosti, koje vam preporučujemo da iskoristite. Koliko god bila dobra ventilacija i klimatizacija u fitness klubu (a postoje oni vrhunski koji imaju sistem za ubacivanje svježeg vazduha i kompletnu izmjenu vazduha u prostoru) trčanje u prirodi je nezamjenljivo. Posebno ako u gradu trčite rano ujutru dok nema puno automobila ili na mjestima gdje je vazduh malo čistiji.

Dodatne vježbe na dohvat ruke

Naravno, trčanje u prirodi je besplatno, ali svi dobri trkači znaju da samo trčanje bez vježbi za gornji dio tijela, posebno stomačne i leđne mišiće, nije dovoljno. Dakle dobar fitness je samo veliki plus u vašem treningu ako odaberete prave vježbe.

Povrede

Ukoliko imate povređeno koljeno, posebne sprave za trčanje mogu da budu pravo rešenje. One simuliraju trkačke pokrete ali ni u jednom trenutku ne dodirujete samu podlogu. Najsličnija je spravi za nordijsko skijanje.

Traka je takođe i mekša od betona, pa može da bude prelazni stadijum prije vraćanja na stazu.

Minus za traku

Trčanje samo na traci nije dobro jer je ona previše meka, posebno ako u nekom trenutku planirate da trčite po tvrdoj podlozi kakav je asfalt ili beton.

Dodatno, trčanje u prirodi (trail running) je odlično zbog promjene opterećenja pri trčanju (uzbrdice i nizbrdice, neravan teren…). Bolji fitnes centri imaju i trake sa nagibom uzbrdo, rijetko koje sa nizbrdicama. Ukoliko imaju, možete iskoristiti traku i programirati trening brda ili fartlek!

Izvor: www.life-power.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.