Sastanak ministara EU: Teški razgovori o Ukrajini, ima pomaka
Juče u Berlinu

Berlin

Sastanak ministara EU: Teški razgovori o Ukrajini, ima pomaka

Ministri inostranih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske sastali su se u Berlinu i složili da glavni cilj ostaje postizanje prekida vatre u Ukrajini.

Ministri su na sastanku, završenom pola sata poslije ponoći, odlučili da o razgovorima u vili Borsig informišu svoje lidere i da u ponedjeljak ili utorak odluče kako da ih nastave.

"Mi ćemo, kao što smo se sada dogovorili, najprije informisati šefove svojih vlada i država, u svojim prijestonicama, a zatim se, najvjerovatnije danas ili u utorak, dogovoriti kako da nastavimo diskusiju", rekao je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer novinarima. 

"Cilj je i dalje kako dovesti do prekida vatre u Ukrajini i spriječiti buduće žrtve", dodao je Štajnmajer. 

Šef njemačke diplomatije ocijenio je da su razgovori bili teški, ali da je u njima postignut izvestan napredak. 

"Teški razgovori, ali mislim i nadam se da smo po nekim tačkama postigli izvestan napredak", rekao je Štajnmajer, poslije petočasovnih razgovora sa svojim kolegama, Sergejem Lavrovom, Pavlom Klimkinom i Loranom Fabijusom. 

Istu ocjenu izneo je i francuski diplomatski izvor, ali ni on, kao ni Štajnmajer, nije otkrio o kakvom je tačno pomaku riječ. 

Štajnmajer je dodao da su razgovori bili otvoreni, usmereni ka načinima da se dođe do primirja i da se poboljša, za sada nedovoljna, kontrola granica između Rusije i Ukrajine, kao i kako do rješenja za dostavu humanitarne pomoći civilima. 

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin rekao je da su razgovori bili komplikovani i da je potrebno još vremena da bi se u njima načinio pomak. 

"Pet sati veoma zamršene diskusije. U svakom slučaju, još mnogo puta po pet sati biće potrebno da se postigne napredak", napisao je Klimkin na svom nalogu na Tviteru. 

Uoči razgovora, domaćin skupa Štajnmajer izjavio je da je političko rešenje za ukrajinski konflikt još uvek daleko. 

Vila Borsig, u kojoj su razgovori održani, nekada je pripadala porodici poznatog njemačkog preduzetnika Ernsta fon Borsiga, a sada je sjedište nemačkog ministarstva spoljnih poslova. (Tanjug, B92)

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.