5 činjenica o pilatesu kao treningu za muškarce
Ilustracija

Probajte, svidjeće vam se

5 činjenica o pilatesu kao treningu za muškarce

Ukoliko probate pilates, nećete se pokajati, a evo i zašto...

1. Pilates je osmislio muškarac prvenstveno za sebe

Najveći paradoks kada spomenemo mali broj pilates vježbača muškog roda je što ga je osmislio muškarac prvenstveno za sebe, a tek kasnije kako bi pomogao drugima. Joseph Hubertus Pilates izvorno je bio gimnastičar, ronilac i bodibuilder, ali je prevashodno zarađivao za život kao profesionalni boker, cirkuski izvođač i trener samoodbrane.

Ujedno je patio od astme i rahitisa, pa je osmislio sistem vježbi kako bi mu pomogle pri rehabilitaciji, ali ih je ujedno prilagodio za razvoj snage, fleksibilnosti i izdržljivosti, čuvajući pravilne položaje tijela.

2. Pilates vježbaju svjetski poznati NBA košarkaši


Ako je pilates samo za žene, zašto na pilates redovno idu i svjetski poznati NBA košarkaši i ostali uspješni profesionalni sportisti?
Trenutno najveća zvijezda NBA-a LeBron James vježba pilates jer kako kaže: "Osjećam da mi pomaže"

Kobe Bryant ne putuje nigdje bez svog personalnog pilates instruktora, a Jason Kidd je sa 34. godine imao jednu od najboljih sezona u karijeri. Ali to je ono što Pilates radi za sportiste u potrazi za dugom i uspješnom karijerom. Zato Kidd kaže: "Pilates neće još dugo biti tajna u povredama protkanom NBA-u."

3. Pilates je primenjiv u svim vrstama "treninga za muškarce" raznih intenziteta

Treći razlog zašto muškarci ne bi trebalo da zaobilaze pilates je činjenica da pilates predstavlja čitavu filozofiju daha i pokreta, tijela i uma, koja je primjenjiva u svim treninzima koji mogu i ne moraju da sadrže pilates vježbe: od teških treninga snage, zahtjevnih kondicionih treninga, pa sve do rehabilitacije i relaksacije.

Pilates može biti dio uobičajenog "muškog" treninga, primjenom pilates principa kroz sve vježbe ili ubacivanjem nekoliko pilates vježbi u redovni plan treninga. Možda je i to za većinu muškaraca najbolji način da malo po malo sami otkriju dobrobiti pilates metode kao "user friendly" u bilo kojoj opciji.

4. Pilates je dobrodošao i u teretani

Ukoliko spadate u grupu koja vježba isključivo na spravama u teretani, pilates vas može naučiti kako pravilno da upotrebljavate sprave, izbjegavanjem pogrešnih položaja tijela i ozleda (koje su u teretanama nažalost česta pojava), usklađivanjem daha i pokreta kako bi povećali kapacitet pluća i maksimalno efektivno izveli određenu vježbu, kako istovremeno opustiti velike grupe mišića, a prebaciti fokus na aktivnost dubljih mišićnih grupa itd.

I dalje možete da nastavite sa svojim idealnim brojem serija i ponavljanja omiljene vježbe na spravi, ali možda ovaj put na pravilan način i svjesnim pravilnim disanjem.

5. Muškarci su manje fleksibilni od žena – nužnost pilates treninga

Opšte je poznata činjenica da su žene fleksibilnije od muškaraca. Prema tome ispada da je muškarcima pilates više potrebniji nego ženama. Samim time ukoliko se trening muškaraca sastoji isključivo od rutinskog dizanja tegova radi povećanja mišićne mase bez usmjerenosti na funkcionisanje tijela, uma i daha kao jedno, istovremeno postoje velike šanse za povredu mišića.


Izvor: menshealth.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.