Audi će prihvatiti kaznu kineskih vlasti
ilustracija

Kršenje zakona protiv monopola

Audi će prihvatiti kaznu kineskih vlasti

Njemački proizvođač automobila Audi saopštio je da će prihvatiti kaznu kineskih vlasti koje su utvrdile da je prekršio zakon protiv monopola u Kini.

Vlasti u Pekingu saopštile su prošle nedelje da namjeravaju da kazne Audi i američki Krajsler zbog kršenja antimonopolskog zakona.

Nacionalna komisija za razvoj i reforme navodi da je Krajsler iz grupe Fiat, sprovodio "monopolsku praksu" u Šangaju i da je Audi isto to činio u Hubeiju,prenosi B92.
"Kinesko regulatorno tijelo ustanovilo je kršenje zakona protiv monopola u firmi Audi, koja će prihvatiti kaznu za taj prekršaj", navodi se u saopštenju odsjeka Audija u Kini. 
Peking je nedavno saopštio da će pokrenuti antimonopolsku istragu i protiv kompanije Majkrosoft (Microsoft). 
Majkrosoft u Kini ima de fakto monopol, pošto njegov Vindous (Windows) i drugi proizvodi čine 95 odsto tržišta. 
Antimonopolski zakon usvojen je 2008. u Kini. Tada su svjetske kompanije pozdravile zakon uz ocjenu da predstavlja korak ka boljim uslovima poslovanja u toj zemlji. Međutim, te kompanije se sada žale da se taj zakon češće primjenjuje na strane nego na domaće proizvođače.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.