Automobil će procjenjivati da li ste sposobni da vozite
Ilustracija

Tehnologija za "otkrivanje" pijanih vozača

Automobil će procjenjivati da li ste sposobni da vozite

Razvoj tehnologije omogućio je da automobili postanu bezbjedniji. Za otklanjanje opasnosti koju po bezbjednost saobraćaja predstavlja neodgovorno ponašanje vozača, poput vožnje pod dejstvom alkohola, još uvijek nije pronađeno pravo rješenje. Ipak, i to bi uskoro moglo da se promjeni.

Borba sa onima koji su spremni da ugroze svoje i tuđe živote sjedanjem za volan pod dejstvom alkohola vodi se sa manje ili više uspjeha i u mnogo razvijenijim zemljama od naše.

Iako preventivna mjera zaustavljanja i testiranja vozača alkometrom daje određene rezultate, nemoguće je otkriti sve one koji voze pijani. Zbog toga vlasti pojedinih zemalja u saradnji sa automobilskom industrijom rade na tome da dođu do boljeg rješenja.

Američka Nacionalna agencija za bezbjednost saobraćaja (NHTSA) angažovala je kompanije Autoliv i Takata Corporation, koje snabdjevaju proizvođače automobila bezbjednosnim sistemima, kako bi razvili tehnologiju za "otkrivanje" pijanih vozača.

NHTSA nije objavila detalje o tome kako će jedan takav sistem funkcionisati, ali cilj je da se otkrije da li je vozač konzumirao alkohol, bez potrebe da on duva u alkometar.

Još uvijek nije rešeno ni pitanje kako će sistem reagovati u slučaju da utvrdi prisustvo alkohola kod vozača. Razmišlja se o nekoj vrsti alarma (poput onog koji se oglašava kada nije vezan sigurnosni pojas), ali i o tome da se potpuno onemogući pokretanje vozila.

Procjenjuje se da bi jedan takav sistem bio spreman za ugradnju u nove automobile koji se prodaju u SAD već 2018. godine, nakon čega bi mogao da postane obavezujući dio opreme na svim novim vozilima u ovoj zemlji, kao što će to biti slučaj sa zadnjom kamerom od 2018.

 

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.