Ujutru ili uveče?
Ilustracija

Trening

Ujutru ili uveče?

Naše tijelo umnogome funkcioniše na bazi svog unutrašnjeg sata. Ovaj sofisticirani mehanizam kontroliše sve važne procese u tijelu, a podstiču ga naše aktivnosti i spoljašnji faktori.

Najopštije gledano, ovaj sistem funkcioniše na smjeni dana i noći. U toku dana primarno je aktivan takozvani sistem "simpatikus", a tokom noći"parasimpatikus". Ovaj prvi odgovoran je za stanje budnosti, on aktivira procese potrošnje masti i uopšteno proizvodnju energije, dok je parasimpatikus odgovoran za stanje relaksiranosti i pospanosti i on podstiče efektno varenje i skorišćavanje hrane u tijelu. 

Imajući u vidu takvo unutrašnje funkcionisanje čovjekovog tijela, optimalno vrijeme za fizičku aktivnost jeste prvi dio dana, od jutarnjeg buđenja pa do večeri. Ipak, s obzirom da nakon buđenja tijelu treba određeno vrijeme da se pokrene, nije preporučljivo intenzivno vežbanje od ranog jutra. 

Pored svega ovoga, na optimalno vrijeme treninga utiče i individualni metabolizam i stil života. Na kraju krajeva, s obzirom da je fizička aktivnost tj. trening prirodno vezan za dnevni sistem – simpatikus, vježbanje u vremenu blizu odlaska u krevet se ne preporučuje! 

Prateći prirodu čovjekovog tijela, najbolje je vježbati u toku dana, a ne uveče. Precizan tajming treninga treba uskladiti sa stilom života i individualnim metabolizmom, kao i sa ciljevima. Ako je na primjer cilj mršavljenje tj. topljenje masti, vjerovatno bi najbolje vrijeme za trening bilo jutro ili ranije popodne. 

S druge strane, kasni večernji treninzi mogu poremetiti unutrašnji časovnik tj. mogu negativno uticati na proces spavanja i regeneracije tijela.


Izvor: Cafe.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.