10 najčudnijih stvari koje su otkrivene u svemiru
Ilustracija

„All Time 10s“

10 najčudnijih stvari koje su otkrivene u svemiru

Lako je zaboraviti da van naše male Zemlje postoji ogroman neistražen svijet, a novi video koji je objavio „All Time 10s“ prepun je zanimljivih činjenica u vezi sa svemirom.

Video posebnu pažnju posvećuje najčudnijim stvarima koje samo otkrili u svemiru – poput zombi zvijezda i metalnih svjetova.

Ko zna šta se sve još nalazi u univerzumu oko nas...

10. Rezervoari vode u svemiru

Rezervoar koji sadrži 140 triliona više vode od svih okeana na Zemlji okružuje crnu rupu koja proizvodi energiju jednaku onoj koju bi stvaralo hiljadu triliona sunaca.

9. Stubovi postojanja

Inkubatori novih zvezda, ovistubovi gasa i prašine mogu se protezati desetinama triliona kilometara, uprkos tome što se mislilo da ih je uništila supernova pre 6.000 godina.

8. Odbjegle planete

Milioni planeta besciljno lutaju svemirom nakon što su ispale iz svoje orbite. Vrlo je moguće da je i iz našeg solarnog sistema izbačena jedna planeta prilikom njegovog stvaranja.

7. Pulsari

Rotirajuće zombi zvijezde koje emituju radijaciju za koju se nekada mislilo da predstavlja način na koji vanzemaljci pokušavaju da komuniciraju sa nama. Ovi pulsevi radijacije sada se koriste kao GPS za svemirske brodove.

6. Magnetari

U pitanju su neutronske zvezde sa magnetnim poljima toliko jakim da mogu da smrve koru zvijezde i da izazovu zvjezdane zemljotrese. Sa udaljenosti od 1.000 kilometara bile bi u stanju da pogode ljudsko tijelo atomima koji bi nam pokidali kožu i meso.

5. 16 Psyshe

U pitanju je asteroid za koji se misli da je zapravo izloženo gvozdeno jezgro delimično formirane proto-planete. Smješten je između Marsa i Jupitera i u pitanju je prvi metal koji je svijet ikada video.

4. Kvazari

U pitanju su diskovi materije koji okružuju crne rupe koji predstavljaju najsvetliej objekte u svemiru. Kvazari mogu biti trilionima puta svjetliji od našeg Sunca.

3. Galaktički kanibalizam

U pitanju je proces prilikom kog velika galaksija „pojede“ manju, tačnije, radi se o spajanju sa tom galaksijom.

Andromeda i Mlečni put trebalo bi da se sudare za 4 milijarde godina.

2. MIRA

Umiruća zvijezda koja leti kroz svemir supersoničnim brzinama i za sobom ostavlja 13 svetlosnih godina dug trag materijala koji se pretvara u nove zvijezde, planete i možda život.

1. Ledena zvezda

WISE 0855 0714 je braon patuljak čija temperatura iznosi -13 stepeni Celzijusa, dok na obližnjem patuljku Luhman 16B padaju kiše otopljenog olova.

 

 

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.