Do 2035. samoupravljajući automobili bez volana, retrovizora, sirene... (FOTO)
Ilustracija

Putničko vozilo budućnosti

Do 2035. samoupravljajući automobili bez volana, retrovizora, sirene... (FOTO)

Procjenjuje se da će iz putničkih vozila 2035. biti odstranjeni mnogi dijelovi bez kojih danas ne možemo ni da zamislimo naše automobile, kao što su volan, nožne komande, ali i sirena i retrovizori.

Stručnjaci za robotizovana vozila nastavljaju da "plaše" zaljubljenike u automobile i vožnju novim predviđanjima. Ovoga puta iznijeli su prognoze kako će automatizovani putnički automobili izgledati 2035. godine.

Anketa je obuhvatila 200 američkih istraživača, naučnika i studenta koji rade na razvoju samoupravljajućih automobila, kao i službenike vladinih agencija u SAD koje se bave problematikom robotizovanih vozla, prenosi B92.

Oni se slažu da će najveća prepreka masovnom uvođenju samoupravljajućih automobila u saobraćaj biti pitanje pravne odgovornosti u slučaju da nešto pođe naopako, kao i u kojoj mjeri će korisnici biti spremni da prihvate takva vozila.

autobuducnosti

Sa druge strane, troškovi razvoja, infrastruktura i tehnologija smatraju se manje otežavajućim faktorima.

Kako se u vozila budu postepeno uvodile određene funkcije autonomne vožnje, predviđa se da će u budućnosti pojedini nepotrebni dijelovi i sklopovi nestajati iz automobila, a među poslednjima od navedenih biće volan i papučice nožnih komandi za koje ovi stručnjaci vjeruju da će biti "višak" već 2035.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.