Živimo li  u multiverzumu?
Ilustracija

Teorija o višestrukim univerzumima

Živimo li u multiverzumu?

Naš univerzum bi mogao da bude samo jedan u moru beskonačnog broja drugih univerzuma, tvrde naučnici koji se nadaju da će im novi eksperimenti pomoći da dokažu teoriju multiverzuma.

Stručnjaci Perimeter instituta za teorijsku fiziku u Kanadi kažu da teorija o višestrukim univerzumima proizilazi od ideje da je na početku postojao vakuum koji je kiptio od energije, nazvane tamna energija, energija vakuima, inflacijsko polje ili Higsovo polje.

"Kao voda u loncu, ova ključala energija je počela da isparava i tako su nastali mjehurovi", objašnjavaju naučnici.

Svaki mjehur je u sebi sadržavao vakuum, čija je energija, iako niža, dovela do njegovog širenja. Pojedini mjehurovi su se neizbježno sudarali, što je eventualno dovelo do nastanka sekundarnih mjehurova, navode oni.

Svaki od tih mjehurova bio je jedan univerzum. A naš univerzum samo je jedan mjehur u pjenušavom moru bezbroj drugih mjehurova, tj. univerzuma, ističu kanadski istraživači.

Teorija je nastala na temelju ideje o kosmičkoj inflaciji, koja podrazumijeva da se univerzum ubrzano širio nakon Velikog praska.

Iako široko prihvaćena, ova teorija o nastanku svemira nikada nije potvrđena, što naučnici vjeruju da sada mogu da učine.

"Pokušavamo da otkrijemo kakva bi mogla da budu provjerljiva predviđanja te slike, kako bismo potom krenuli da ih tražimo", rekao je Metju Džonson sa Perimeter instituta, precizirajući da on i njegove kolege proučavaju rijetke slučajeve u kojima bi naš svemir mogao da se sudari sa nekim drugim.

"Pravimo simulaciju cijelog univerzuma. Počinjemo od multiverzuma sa dva mjehura, sudaramo mjehurove na kompjuteru da bi smo vidjeli šta će se desiti, a zatim postavljamo virtuelnog posmatrača na razna mjesta i pitamo se šta bi on mogao odatle da vidi", dodao je on.

Program je već došao do stepena u kojem se mogu isključiti pojedini modeli multiverzuma.

Primjera radi, kolizija dva univerzuma bi ostavila ono što Džonson naziva "diskom na nebu", okrugli trag u kosmičkom mikrovalnom pozadinskom zračenju.

Budući da traganje za takvim diskom dosad nije dalo nikakve rezultate, može se zaključiti da su pojedini modeli koji pretpostavljaju sudar univerzuma manje vjerovatni.

Ovo je prvi put, napominju naučnici, da je iznijet direktni kvantitativni niz predikcija koje se tiču uočljivih tragova kolizije univerzuma.

 

(Nezavisne novine)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.