NASA i Boing prave najveću raketu u istoriji
Ilustracija

Za misije do Marsa

NASA i Boing prave najveću raketu u istoriji

Raketa koju priprema NASA u saradnji sa Boingom, postaće najveća ikada napravljena, prenosi Dejli Mejl.

Američka svemirska agencija sklopila je 2,8 milijardi vrijedan ugovor sa proizvođačem aviona za proizvodnju SLS rakete (Space Launch System) koja bi ljude trebalo da odvede na Mars.

Prvi probni letovi trebalo bi da budu izvedeni 2017. a služiće i kao svojevrstan teretnjak za prenošenje astronauta i robe do Međunarodne svemirske stanice.

"Ova raketa obećava transformaciju naučnih istraživanja kosmosa", kaže Džon Grunsfild, astronaut i jedan od administratora u NASA sjedištu u Vašingtonu.

Za misije do Marsa, na primjer, SLS će moći da izvede stvari koje su trenutno nemoguće, poput slanja veće naučne letjelice sa više instrumenata do dalekih destinacija.

Inženjerski i naučni timovi NASA proučavaju potencijalne koristi od lansiranja robota u svemir, poput Europa Clippera, koji bi trebalo da istražuje jedan od Jupiterovih ledenih Mjeseca.

Zahvaljujući SLS, letjelice bi mogle da idu direktno do svojih destinacija, umjesto da koriste planetarne gravitacije kako bi dostigle potrebnu brzinu. Time bi bilo značajno skraćeno vrijeme putovanja.

Poređenja radi, nekadašnji šatlovi lansirali su uređaje poput NASA Hubble svemirski teleskop koji je bio veličine školskog autobusa. Sa SLS raketom, moći će da se prenose letjelice veće od šatla koji je prevozio Hubble.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.