Deutsche Telekom Firefox telefoni uskoro i u Crnoj Gori
Ilustracija

Za korisnike koji žele da potroše manje novca za smart telefone

Deutsche Telekom Firefox telefoni uskoro i u Crnoj Gori

Prvi mobilni telefoni vezani uz Firefox OS platformu pojavili su se prije oko godinu dana, ali od tada nije bilo značajnijih prekretnica, iako su se uređaji prodavali. Uređaji poput Alcatelovog OneTouch Fire smartfona, koji pokreće upravo Firefox OS.

Ta mobilna platforma je primarno namijenjena privlačenju korisnika koji žele da potroše manje novca za smart kategoriju telefona, a da pri tom stvari ipak funkcionišu. Deutsche Telekom Firefox telefone prodaje u Poljskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Njemačkoj, a uskoro na red stižu i Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Češka. Latinska Amerika i Španija uživaju u drugoj godini prodaje Firefox telefona i bileže solidne brojeve. 
Mnogi analitičari smatraju da je pravo plodno tlo za ovakvu platformu upravo tržište gdje cvjeta prodaja superjeftinih Androida, a fleksibilnost koju pružaju Firefox uređaji mogla bi se pokazati ključnom. 
Mnogi smatraju da se Mozilla na više tržišnih segmenata takmiči sa Googleom, a iako je jasno gdje se ko nalazi na ljestvici, činjenica je da Google veliki postotak Androida nemalo duguje upravo zemljama u razvoju i jeftinijim uređajima. 
Mozillin tehnološki direktor Andreas Gal navodi kako je njegova organizacija počela novi mobilni OS prije tri godine zbog frustriranosti. Dok je veb koji se pojavljuje na računarima uglavnom izrađen otvorenim standardima poput HTML-a, to nije bilo tačno za tablet računare i pametne telefone. 
Tek ostaje za vidjeti koliko će uticaja Firefox OS ugrabiti u godinama koje slijede, ali po svemu sudeći, ekipa koja stoji iza njega je tu na duge staze - čak i bez brojeva kojima barataju divovi poput Applea.

(tportal)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.