Ilustracija

ADAC upozorava

"Oprezno sa kupovinom polovnih automobila u Njemačkoj"

Gotovo trećina svih polovnih automobila prodatih u Njemačkoj povezana je s prevarama beskrupuloznih trgovaca koji manipulišu brojem pređenih kilometara i varaju kupce kojima naplaćuju veće iznose za manju kilometražu, objavio je njemački autoklub ADAC, prenosi hrvatski Juatarnji list.

Kupci automobila česte su žrtve prevare s kilometražom, što se teško otkriva posebno ako se manipulisalo i dokumentima vozila, upozorava ADAC.

Prema informacijama kluba, posebno su pogodni za manipulisanje automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kad su mehanički brojači pređenih kilometara zamijenjeni digitalnim.

Uređaji za resetovanje brojača pređenih kilometara mogu se nabaviti za manje od 10.000 eura, a brojačem je moguće manipulisati u roku od 30 sekundi, tvrdi ADAC. U međuvremenu, na tržištu se mogu kupiti i jeftiniji uređaji iz Kine.

U Minhenu upravo traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je manipulisao brojačim pređenih kilometara na desetinama luksuznih italijanskih automobila. Prema optužnici, trgovac je jeftino kupovao vozila, manipulisao istima i zatim ih prodavao po višoj cijeni.

U Njemačkoj se godišnje prodaju milioni korištenih automobila, a poznat je slučaj otkriven 2011. u Minhenu, kad je trgovac spustio kilometražu na jednom automobilu sa 700.000 na 150.000 kilometara.

Njemački zakon propisuje da trgovac mora uzeti nazad vozilo i vratiti novac kupcu ako on dokaže da je vozilom manipulisano.

ADAC savjetuje kupcima da pažljivo pregledaju automobil prije kupovine, posebno ako im se čini da kilometraža nije u skladu s opštim stanjem vozila. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.