Smartfonom ćemo moći da šaljemo i mirise
ilustracija

oPhone

Smartfonom ćemo moći da šaljemo i mirise

Osim tekstualnih poruka, fotografija i videozapisa, uskoro ćemo putem pametnih telefona moći da šaljemo i – mirise, piše Novi magazin.

Za slanje, odnosno primanje mirisa biće potreban poseban uređaj nazvan oPhone koji je razvio profesor s Harvarda Dejvid Edvards i ekipa iz njegove kompanije Vapor Communications, pa oni sledeće nedelje pokreću indiegogo kampanju za prikupljanje novca za njegovu masovnu proizvodnju.

oPhone sadrži osam pregrada s mirisima (koje Edvards poredi sa kertridžima u štampačima) a u svakom se nalazi četiri mirisa. Kombinacijom 32 mirisa moguće je dobiti čak više od 300 hiljada jedinstvenih aroma.

Ovaj uređaj radi u kombinaciji sa posebnom aplikacijom za iPhone unutar koje korisnici biraju kombinaciju mirisa i šalju ih kao poruku prijateljima čiji telefoni moraju (bežično) biti povezani s oPhoneom na kojem će onda moći da nanjuše miris koji im je poslat.

Sigurno je da bi korisnici koji na Instagramu i Facebooku objavljuju brojne fotografije hrane voljeli da objave i pripadajuće mirise (a popularni bi postali i mirisni selfiji). Ipak, teško je i zamisliti da bi neko kupio ovakav uređaj samo da bi mogao nanjušiti kakav miris ima nečija kafa ili hljeb.

Takođe, oPhone nije jeftin i njegova cijena će se kretati oko 199 dolara, odnosno 149 za korisnike koji ovaj uređaj naruče tokom Indiegogo kampanje sakupljanja novca.

Kampanja počinje sledeće nedelje, a zvanično lansiranje oPhonea očekujemo početkom sledeće godine.