Ford uvodi paradajz u autoindustriju
ilustracija

Repromaterijal

Ford uvodi paradajz u autoindustriju

Ford planira da, u saradnji sa proizvođačem kečapa "Hajnc", uvede paradajz kao repromaterijal u proizvodnji automobila.

Ford bi koristio suve ljuske paradajza, koje ostaju poslije proizvodnje kečapa, za izradu plastičnih detalja na vozilima. Primjena plastike na bazi bilja, umjesto na bazi naftnih derivata, smanjiće negativan uticaj na životnu sredinu, prenio je Rojters.

"Pokušavamo da iskoristimo nusproizvode, da primijenimo materijale koji mogu da se recikliraju i ponovo koriste i da istovremeno smanjimo težinu naših automobila", rekla je Rojtersu istraživački stručnjak "Ford Plastiksa", Elen Lin.

Prema njenim riječima, zbog neprivlačnog spoljašnjeg izgleda, novi materijali će se prvenstveno koristiti za skrivene djelove automobila, ispod haube ili u donjem dijelu šasije, ali cilj projekta je da se u budućnosti napravi materijal prijatniji za oko.

Kako podsjeća B92, Ford već dvije godine sarađuje sa kompanijama Hajnc, Koka-kola, Najk i Prokter end Gembl u oblasti razvoja plastične mase na bazi bilja.

Prema riječima Elen Li, stručnjaci kompanije istražuju mogućnost proizvodnje novih materijala ne samo od paradajza, nego i od kokosovih oraha, ljuski od pirinča, korjena maslačka i drveta, u pokušaju da pronađu inovativne održive alternative.