Stvorili
ilustracija

"Gorilla Glass"

Stvorili "neuništivi" premaz za displeje

U ovom trenutku naši smartfoni nude nam prilično nevjerovatnu tehnologiju, i to ne samo u svojoj unutrašnjosti. "Corningov" rad na "Gorilla Glassu" učinio je ekrane smartfona zadivljujuće otpornim na ogrebotine, a čim neko otkrije kako da sintetički safir učini jeftinijim, oni će biti još bolji.

Međutim, bez obzira na otpornost vašeg ekrana, u pitanju je i dalje samo staklo, a ispuštanje telefona na pločnik je skoro siguran recept za njegovo lomljenje.

Doktor Ju Žu sa Univerziteta Akron misli da je njegov tim došao do rješenja, Trenutni ekrani su premazani transparentnom supstancom koja je takođe elektroprovodna.

Međutim, ova susptanca je relativno krhka i sklona lomljenju, a pritom je i skupa. Žuov tim je stvorio alternativu koja posjeduje ista elektroprovodna svojstva, ali sa većom fleksibilnošću što joj omogućava da izdrži veću snagu udara koja bi bez problema slomila konvencionalni ekran.

Žu se nada da će ovaj materijal uskoro postati konkurencija tradicionalnim rješenjma, ali i lijek koji će spriječiti lomljenje ekrana jednom za svagda. (rtcg.me)