Zlato na Zemlju stiglo iz svemira
Ilustracija

Nastalo od 20 milijardi tona asteroida

Zlato na Zemlju stiglo iz svemira

Zlato je nastalo od 20 milijardi tona asteroida koji su prije više od milijardu godina pogodili Zemlju.

Veći dio zlata koje se danas nalazi na svjetskim tržištima i u prodavnicama nakita stigao je na Zemlju sa kišom meteora od prije više milijardi godina, tvrde istraživači. Oni su objavili seriju spektakularnih otkrića koja dokazuju da je većina zlata u Zemljinoj kori i omotaču zapravo stigla iz svemira.

Svjetlucavi metal dugo je fascinirao, a ponekad postajao i opsesija čovječanstva. Smatralo se da je tolika količina zlata na površini mogla jedino da dođe iz svemira. Danas već naučnici iz Bristola tvrde da imaju i dokaze da potkrijepe ovu teoriju.

Kada se Zemlja hladila, tečno zlato i platina našli su se u središtu planete, čineći tako glavni dio kore, pa su se naučnici uvijek čudili kako je tolika količina zlata ostala u spoljnjem omotaču Zemlje. Tim istraživača Matijasa Vilbolda, koji je vodio ovu studiju, analizirao je staro kamenje na Grenlandu, najstarije kamenje koje postoji na Zemlji. Analizirani su mineralni cikloni u kamenju, kako bi se otkrio način njihovog nastanka.

Rad Vilboldovog tima pokazao je da je dragocjeni metal na kome počivaju svjetske ekonomije i mnogi industrijski procesi na našu planetu stigao pukom srećom. Prema studiji, približno 20 milijardi tona asteroida pogodilo je Zemlju otkako se ohladila i upravo tako se u kori i omotaču planete našlo zlato.

 

(Blic)