Snimili prirodni fenomen i umalo - nestali
ilustracija

Meteorološka avantura

Snimili prirodni fenomen i umalo - nestali

Endrju Balard (24) i njegov otac Spenser, nisu ni slutili da će im se nedavni ribarski izlet na jezeru Mičigen pretvoriti u bizarnu meteorološku avanturu.

T portal prenosi da je njih dvojicu u ribarskom brodiću iznenadila i ubrzo progutala relativno rijetka pojava - advekciona magla, koja se ponekad u proljeće može vidjeti i na Jadranskom moru. Ova pojava je naročito interesatna u Boki Kotorskoj.

Advekciona magla nastaje kada nad vodama mora ili jezera koje su još hladne, struji topli vazduh. Vodena para u vazduhu u kontaktu s hladnom vodom se rashlađuje do rosišta, kondenzuje i pretvara u gust oblak koji se postepeno širi. Vidljivost u njemu ponekad pada gotovo do nule. Naravno, na Jadranu je obično stvara jugo koji donosi topao, vlažan vazduh.

- Vidjeli smo niske oblake udaljene dvadesetak milja. Kako su se približavali našem čamcu, otkrili smo da su vrlo nisko nad vodom. Pomislili smo da trebalo da spremimo štapove i kreneno prema obali, ali bili smo previše znatiželjni. Ostali smo da vidimo kako će biti kada nas prekriju - rekao je Balard za Detroit njuz.

Kada je oblak stigao, vjetar se pojačao, a talasi su se povećali. Povremeno, kada bi se magla malo razišla, Balardi su mogli da vidje nebo i duge na njemu.

Endrju kaže da su se potpuno izgubili, tako da su na obalu uspjeli da se vrate samo zahvaljujući GPS-u. Zanimljiv snimak na Jutjubu je već pregledan više od milion puta.