Google predstavio automobil bez volana, gasa i kočnice(VIDEO)
foto:printcreen

Prototip robotizovanog automobila

Google predstavio automobil bez volana, gasa i kočnice(VIDEO)

Noćne more ljubitelja automobila su se obistinile - Google je predstavio prvi prototip robotizovanog automobila bez upravljača i papučica gasa i kočnice.

Dosadašnji prototipovi samoupravljajućih Google vozila bili su ili Toyote Prius ili Lexus hibridi. Ovi automobili imali su sve uobičajene komande, poput upravljača, gasa ili kočnice, koje svakodnevno koristimo da bismo upravljali sopstvenim, "normalnim" vozilima. U slučaju potrebe, test vozači imali su mogućnost da u svakom trenutku preuzmu kontrolu nad automobilom.

Google je smatrao da je sada vrijeme za sledeću fazu - konstruisanje pravog robotizovanog automobila koji će pružiti nagovještaj kako će izgledati samoupravljajuća vozila budućnosti.

Onima koji se budu vozili u jednom ovakvom automobilu oduzeto je pravo da se aktivno uključe u proces vožnje ili, ako to posmatrate iz drugog ugla, olakšano im je korišćenje ličnog prevoznog sredstva tako što su oslobođeni obaveze da njim upravljaju.

Pri tome treba imati u vidu da je osim opšteg povećanja bezbjednosti projekat robotizovanih automobila pokrenuti i sa ciljem da se pomogne osobama koje iz nekog razloga nisu u stanju da samostalno upravljaju automobilom, a željele bi da koriste sopstveno prevozno sredstvo.

U automobil koji je predviđen za korišćenje u uslovima gradske vožnje mogu da se smjeste dvije odrasle osobe, a vozilo je opremljeno elektromotorom koji omogućava maksimalnu brzinu od 40 km/h, prenosi B92.

Od komandi i instrumenata tu su samo oni najneophodniji - dugme za ukjlučivanje/isključivanje vozila i ekran na kome je prikazana ruta kojom se krećete.

U vožnji, sve je podređeno bezbjednosti putnika. Kompjuter koji upravlja vozilom koristi podatke koje dobija od brojnih senzora i kamera, a automobil je u stanju da detektuje i prati na stotine objekata i drugih učesnika u saobraćaju u radijusu od oko 200 metara.

Vozilo je programirano da maksimalno zaštiti one koji se u njemu nalaze. Zbog toga je brzina trenutno ograničena na 40 km/h, jer u slučaju da se dogodi bili kakva nepredviđena situacija, posljedice su znatno blaže po putnike, ali i po druge učesnike u saobraćaju, ako se vozilo kreće sporije.

Vjetrobran i prednji paneli izrađeni su od savitljivog materijala, kako bi se pješaci i biciklisti zaštitili u slučaju da ih automobil udari.

Google planira da proizvede stotinak ovakvih prototipova kako bi pokrenuo program testiranja u realnim uslovima. Za razliku od prikazanog vozila, oni će imati standardne komande, za svaki slučaj.

Predviđeno je da program traje nekoliko godina, tokom kojih će se prikupljati podaci potrebni za dalji razvoji robotizovanih automobila. Google je saopštio da za sada ne planira sopstvenu serijsku proizvodnju i prodaju robotizovanih automobila, a ako do toga dođe u budućnosti, vjerovatno će to učiniti u saradnji sa nekom partnerskom kompanijom.