Špijunski uređaji u Bondovom stilu (FOTO)
Muzej CIA

Tajni muzej CIA

Špijunski uređaji u Bondovom stilu (FOTO)

Skriven u lavirintima hodnika Obavještajnog centra Džordž Buš, u Langliju u Virdžiniji (SAD), nalazi se možda najinteresantniji muzej koji nikada nećete imati prilike da vidite.

Koliko god da ste zainteresovani, fotografije koje ovdje možete da pogledate vjerovatno će ostati vaš jedini doživljaj ove neobične zbirke, jer muzej nije javna ustanova. 

Namjenjen je samo agentima CIA i pozvanim gostima, i sastoji se od pet izložbi originalnih eksponata iz poznate istorije ove organizacije, koja seže od II svjetskog rata. 

Tu su ponosno izloženi neki od najvažnijih istorijskih artefakata savremenog doba - među kojima su i kalašnjikov pronađen kraj Bin Ladenovog tijela i maketa njegovog imanja u Pakistanu, koju je Agencija iskoristila za planiranje uspješno izvednog napada.

Tu je i lažni scenario navodnog filma “Argo”, čije je snimanje iskorišćeno kao paravan za operaciju spasavanja američkih taoca iz ambasade u Teheranu, kao i najraznovrsniji dovitljivi špijunski uređaji u stilu Džemsa Bonda, ali i mnogo savremenija čuda špijunske tehnike. 

U ova posljednje svakako spadaju tajne bespilotne špijunske letjelice koje izgledaju kao vilini konjici, tajna podvodna plovila, robotička i sa ljudskom posadom, i minijaturne tajne kamere visoke definicije.

Jedan od eksponata je i “Mrtvi” klin za komunikaciju među agentima koji može da se zabije u zemlju na dogovorenom mjestu, sa jedne strane je šupalj, tako da u njega mogu da se ubace poruke, snimci, i drugi materijal, i dopušta komunikaciju među agentima bez direktnog kontakta.

Muzej je osnovamn ranih 1990-ih godina i trenutno zauzima tri hodnika dvije zgade u sjedištu CIA. 

Pravo ulaska u muzej imaju i svi koji su se prijavili kao zainteresovani za rad u špijunskoj agenciji SAD.

Neki od zvaničnika službe tvrde i da je običaj da se potencijalni regruti već prvog dana povedu u obilazak muzeja, i da mnogi od njih donose odluku i potpisuju ugovor upravo nakon suočavanja sa predmetima i pričama koji se ovdje čuvaju.

(Blic.rs)