Aplikacije protiv komaraca za Android
ilustracija

Isprobajte!

Aplikacije protiv komaraca za Android

Aplikacije za smartfone protiv komaraca se uglavnom bore tako što emituju zvuk visoke frekvencije (u rasponu od 10 do 22 KHz, najčešće), koji je za većinu odraslih ljudi nečujan, a koji (navodno) odbija ženke komaraca gladne naše krvi.

Ali, da li ove aplikacije Imaju bilo kakav učinak, istražuje Tportal. Oko odgovora na to pitanje ne postoji konsenzus. Jedni se kunu u njihovu djelotvornost, dok drugi (zajedno sa nekoliko naučnih istraživanja) tvrde kako ne samo što ne tjeraju male napasti, već ih u nekim slučajevima i privlače.

Kako je većina tih aplikacija besplatna, možete ih isprobati i uvjeriti se sami bez velikog troška. Kao i sve druge aplikacije, korisno je provjeriti ih antivirusnim softverom. Imajte na umu kako ne mogu svi uređaji da reprodukuju zvukove tih frekvencija.

Anti Mosquito - Aplikacija veličine 1,3 MB radiće na Androidu 1,6 i novijima. Emituje zvuk u rasponu od 12 do 22 KHz.

Anti Mosquito - Sonic Repeller - Jedna od najpopularnijih u ovoj kategoriji, aplikacija veličine 2,2 MB traži izdanje Androida 2,1 ili novije. Nudi nešto manji raspon zvukova koje emituje (14-22 KHz).

Mosquito Repellent - Aplikacija veličine 1,7 MB vrti se na Androidima 2,2 i novijima. Jedna je od onih koje nude i mogućnost emitovanja zvuka na 10 KHz.