Topljenje leda na Antarktiku nezaustavljivo
Antarktik

NASA potvrdila

Topljenje leda na Antarktiku nezaustavljivo

Prema rezultatima dva nova istraživanja, topljenje ledenog pokrivača na zapadnom Antarktiku je nezaustavljivo.

Istraživanja su uzela u obzir 40 godina proučavanja glečera na zapadnom Antarktiku. Istraživači su došli do zaključka kako su ti glečeri došli do tačke sa koje nema povratka, piše Business Insider.

Topljenje ledenih pokrivača je nezaustavljivo, njihov kolaps neizbježan, a zbog toga će se nivo mora mora podići za više od jednog metra.

Većina naučnika nije očekivala da će se taj ledeni pokrivač topiti ovom brzinom. Zbog toga je potrebno hitno revidirati sva predviđanja o dizanju nivoa mora koja su do sada napravljena.

Zapadni i istočni ledeni pokrivač na Antarktiku razdvajaju Transantarktičke planine. Iako je zapadni pokrivač manji, mnogo je ranjiviji od istočnog jer "sjedi" na vrhu stjenovitog temelja ispod nivoa mora i tako je na udaru toplih voda koje dolaze iz okeana.

Analiziralo se kretanje glečerskih "linija uzemljenja", kritičnu granicu između "uzemljenog" leda i okeana koja ocrtava gdje se led odvaja od baze i počinje da pluta. Led iznad linije uzemljenja spremniji je za odvajanje od glavnog glečera. Pomeranje te linije znači da potencijalno više leda može da se odvoji i uđe u okean pa tako i podigne nivo mora.

Potpuni kolaps ledenog pokrivača očekuje se za 200 godina. Ivica leda povlačiće se u dublje djelove zaliva zbog čega će glečeri postati strmiji, nestabilni i srušiće se u vodu.

Istraživači na kraju zaključuju kako ledeni pokrivač zapadnog Antarktika prolazi kroz nestabilnosti koje će neizbježno i značajno doprinijeti dizanju rnivoa mora u sljedećih nekoliko decenija.