Zbog eko normi automobili će izgledati sve čudnije
Volkswagen XL1

Neće biti lijepi

Zbog eko normi automobili će izgledati sve čudnije

Poznato je da dizajneri automobila nemaju odrješene ruke kada je riječ o oblikovanju novih modela. Na njihov rad utiču i inženjeri, ali prije svega menadžment kompanija. Međutim, u poslednje vrijeme dizajneri su sve više ograničeni strožim ekološkim standardima.

Šef dizajna Volkswagen grupe, Walter de Silva, zagovornik je čistih, jednostavnih linija na automobilima, što se može vidjeti i na najnovijim modelima njemačkog proizvođača.

To bi moglo da se promjeni u bliskoj budućnosti s obzirom na pooštravanje ekoloških normi.

"Da bi smo zadovoljili optimalne aerodinamičke karakteristike budućih modela i potrebu za nižom potrošnjom i manjom emisijom ugljen-dioksida, možda ćemo biti prinuđeni da žrtvujemo estetiku automobila", kaže de Silva.

On je u u razgovoru za Autonews Europe upozorio da bi generacija novih vozila, poput modela XL1, sa kompleksnim i neuobičajenim izgledom mogla da se pojavi na putevima i prije 2020.

"Moj pogled na dizajn neće se izmjeniti, ali se plašim da će nas striktna ekološka pravila natjerati da pravimo automobile koji neće biti lijepi", izjavio je Walter de Silva.

On je to slikovito objasnio riječima da "aerodinamika nije umetnost, već nauka", i da "vazdušni tunel ne vodi računa o imidžu marke i o tome da li će se automobil dopasti kupcu, već samo brine o koeficijentu otpora vazduha".

Kao primjer da dizajneri pritisnuti aerodinamičkim normama na kraju dolaze do sličnih rešenja, de Silva je naveo hibridne modele, Toyotu Prius i Hondu Insight.

Sa druge strane, nije sve tako crno. Potreba da se dizajneri prilagođavaju nametnutim ekološkim standardima mogla bi kod njih da podstakne kreativnost i da izrodi novi kvalitet prilikom oblikovanja automobila, smatra Walter de Silva.

 

(b92.net)