Vozi na Sunce i juri do 100 km na sat
Učenici Strukovne škole iz Zadra

Prepravili Mercedes

Vozi na Sunce i juri do 100 km na sat

Trojica učenika iz Strukovne škole u Zadru pretvorili su stari Mercedes u jači električni auto. Pune ga energijom dobijenom iz solarnih panela

U Strukovnoj školi u Zadru učenici su pravi umjetnici kad je o autima riječ.

Počeli su da prepravljaju automobile još prošle godine. Tada su Pežo 106 benzinac pretvorili u električni auto.

Sada su otišli korak dalje. Trojica učenika drugog razreda, Valentino Raspović, Anđelo Pastuović i Toni Paleka, prepravili su Mercedes 190 E, koji takođe vozi na struju, piše 24sata.hr. Pune ga električnom energijom dobijenom iz solarnih panela.

- Kad smo preradili taj Pežo, koji vozi domar za školske potrebe, palo nam je na pamet da napravimo brži i jači auto. Uzeli smo asinhroni trofazni motor, snage 15 kilovata i 3800 okretaja. Po proračunima, trebalo bi da će razviti brzinu do sto kilometara na sat - rekao je mentor Ante Ivanac.

 

Rad na starom Mercedesu kao praktična nastava

Njihov Pežo može dostići brzinu i do 50 km/h. S rekonstrukcijom Mercedesa počeli su u januaru i ponosno ga predstavili zadarskoj javnosti. Radilo se samo ponedjeljkom i petkom, što je učenicima bila zamjena za praktični dio nastave, piše 24sata.

- Naravno da smo ponosni. Bilo je teško, ali, evo, auto je tu. Slučajno smo baš nas trojica završili na ovom projektu. Izabrali smo ovaj smjer automehatroničari jer volimo taj posao - rekli su mladi inovatori.

Direktor škole Tihomir Tomčić kaže kako učenici, koji se obrazuju za nove tehnologije, brzo napreduju u projektima i da će lako naći posao na tržištu rada. Osim prerađenim vozilima, škola se može pohvaliti i nedavnim postavljanjem vjetroelektrane u dvorištu koja proizvodi struju i tako smanjuje troškove električne energije zadarske škole. Prije tri godine učenici iste škole ponosno su pokazali i bicikl na solarni pogon.