Ženevske premijere: Peugeot 108 i 308 karavan
Peugeot 108

Predstavljamo

Ženevske premijere: Peugeot 108 i 308 karavan

Na krilima titule evropskog "Automobila godine", koju je uoči salona u Ženevi osvojio model 308, Peugeot je na ovoj manifestaciji predstavio svoje novitete - 108 i 308 karavan.

Peugeot 108 izgleda rafiniranije i luksuznije u odnosu na svog prethodnika, 107, što će vjerovatno dovesti do pomjeranja naviše kada je riječ o cijeni ali i ciljnoj grupi kupaca.

Na prednjem dijelu automobila primjetan je stilski uticaj Peugeot modela najnovije generacije, kao što su 208 i novi 308, dok zadnji dio ima originalniji dizajn.

Peugeot 108 biće jedan od lakših automobila u klasi, s obzirom da će osnovna verzija imati masu od samo 840 kg. Kupcima će biti ponuđene varijante sa 3 i 5 vrata, kao i razne mogućnosti personalizacije, među kojima je i opcioni pokretni platneni krov.

Novi model dugačak je 3,47 m, a širok 1,62 m, dok je platneni krov dimenzija 76x80 cm. Kada je krov spušten, automatski se aktivira deflektor iznad vetrobrana kako bi se smanjila turbulencija vazduha i buku u kabini.

Peugeot je saopštio da će automobil imati mogućnost podešavanja vozačevog sedišta po visini, automatski klima uređaj, sedmoinčni "touch-screen" multimedijalnog sistema... Kada je reč o bezbjednosti putnika, oprema između ostalog uključuje i šest vazdušnih jastuka.

Za pogon su zaduženi štedljivi motori, počevši od trocilindrične 1.0 litarske e-VTi jedinice sa 69 ks, a snaga se prenosi na prednje točkove putem petostepenog manuelnog mjenjača. Isti motor dostupan je i u verziji sa stop/start sistemom koji štedi gorivo i smanjuje CO2 emisiju, kao i u kombinaciji sa automatskim mjenjačem.

U ponudi je i veći, 1.2 litarski PureTech VTi koji proizvodi 82 i koji je takođe uparen sa petostepenim manuelnim mjenjačem.

Peugeot 108 u prodajne salone stiže tokom leta 2014, kada će biti poznata i njegova cijena.

Drugi novitet francuskog proizvođača sa kojim se upoznala ženevska publika je Peugeot 308 SW za 2014. Auto je dugačak 4.580 mm, što je za oko 33 cm više u odnosu na standardnu 308-icu.

Na taj način kapacitet prtljažnika, kao jedna od najvažnijih karakteristika za svakog kupca karavana, povećan je za 140 litara u poređenju sa hečbekom i iznosi 610 l.

308 SW postavljen je na novu EMP2 platformu zahvaljujući čemu je lakši od svog prethodnika čak za 140 kg, kažu u francuskoj kompaniji. Vizuelno, prednji deo karavana identičan je hečbeku.

Dva automobila praktično počinju da se razlikuju tek od "C" stubova. Kao i kod hečbeka, linija krova Peugeota 308 SW takođe se blago spušta od prednjeg prema zadnjem dijelu vozila. Posmatrano od pozadi, karavan stilski prati dizajnerski jezik klasične 308-ice.

Bočne i zadnja staklena površina su veće, a zadnji nosači krova tanji, što bi trebalo da doprinese većoj osvetljenosti kabine i boljoj preglednosti pri kretanju unazad. Stop svjetla u obliku bumeranga su velika i prostiru se dublje unutar zadnjih bočnih strana automobila.

Stilski svedena, unutrašnjost automobila preslikana je iz Peugeota 308 hečbek, a kupcima će biti na raspolaganju i opcija sa velikim panoramskim krovom.

Paleta pogonskih jedinica takođe je preuzeta iz hečbeka. Ponuda obuhvata 1.2 litarski benzinac sa 82 ks, zatim 1.6 litarski benzinski agregat u verzijama sa 125 ks i 156 ks, dok će dizelaše zastupati 1.6 litarski HDi i e-HDi motori od 92 ks i 115 ks.

Peugeot tvrdi da će BlueHDi verzija imati CO2 emisiju od svega 85 g/km.

Peugeot 308 SW pojaviće se u prodajnim salonima u proljeće 2014.

(b92.net)