Tipovi vozača koji unose najviše nervoze u saobraćaju
Ilustracija

Za volanom

Tipovi vozača koji unose najviše nervoze u saobraćaju

Manje je važno da li je muškarac ili žena za volanom kada izaziva pometnju u saobraćaju.

Ovo su tipovi vozača koji izazivaju najviše nervoze u saobraćaju:

Obožavaoci trka

Sigurno mislite da ćemo pisati o prebrzoj vožnji, ali ne – obožavaoci trka su kategorija sama za sebe. To su oni vozači koji stalno pokušavaju da budu brži od ostalih u saobraćaju.

Čak i kad sa 200 metara udaljenosti mogu vidjeti da je na semaforu crveno, i dalje će željeti da se ubace ispred vas. Čestitamo, ste stigli prvi – na crveno!

Neodlučni vozači

Neodlučni vozači znaju naročito da iznerviraju ostale koji voze iza njih. To su oni koji sve do semafora voze nevjerovatno sporo i koče saobraćaj, a onda projure kroz žuto tik prije nego što se pretvori u crveno.

Paranoik u nama automatski misli da je to bilo namjerno. Ko zna, možda su u pitanju krimosi koji misle da ih neko prati?

Podvojene ličnosti

Ako ste ikad pomislili da je neko u saobraćaju lud, onda su to vjerovatno vozači koji bi se mogli nazvati podvojenim ličnostima. To su oni koji voze sporo sve dok ih ne prestignete i prestrojite se ispred njih.

Onda, kao da su se upravo probudili, podivljaju i počnu voziti kao manijaci sve dok opet ne budu ispred vas. Nakon toga se ponovo vraćaju u svoju mirnu i sporu vožnju.

Obzirni vozači

Bezobzirni vozači su vjerovatno najgori, u to nema sumnje. No, nisu ni svi obzirni vozači cvijeće. Pretjerano obzirni vozači koji puštaju previše vozila da se iz sporedne trake priključe na glavni put pripadaju toj grupi.

Još su gori oni koji džentlmenski puštaju sve druge da prođu prije njih, iako postoje savršeno upotrebljiva pravila o tome ko ide prvi, i tako zbunjuju ostale vozače, koče saobraćaj i izazivaju sudare.

Majstori za parkiranje

Postoji nešto kod vozača što ih tjera da parkiraju svoj automobil što je moguće bliže odredištu. U slučaju tržnog centra takvi će vozači pokušati naći mjesto ispred ulaza, a u tu svrhu će čak i usporavati saobraćaj jer neko upravo izlazi sa „njihovog" parking mjesta.

Ekstremni tip ove vrste vozača često vidi parking mjesto koje i ne postoji, a takve ćete prepoznati po četiri uključena migavca i ometanju ostalih vozača koji pokušavaju da se provuku između njih i drugih vozila.

Taksisti

Sve je dobro dok se vozite u taksiju. Ne vozite se ni prebrzo, ni presporo. Taksiji su oličenje udobnosti što oslikava i opušteni stil vožnje. Ukratko, kao da ste na masaži uz mirisne sveće.

Međutim, ako ste izvan taksija, jedino što osjećate je da taksisti misle da za njih vrijede neka druga saobraćajna pravila, voze presporo ili prebrzo, prestrojavaju se u zadnji čas. A još imaju i svoja posebna parking mjesta!

Vozači koji vjeruju u telepatiju

Svi oni koji skreću, a pri tom ne koriste migavce, nesumnjivo vjeruju da žive u svijetu prepunom telepata koji mogu pročitati njihov um. Međutim, ako to radite, moramo vam otkriti da ne spadate u superheroje, već u superzlikovce!

Vozači koji imaju rotaciona svjetla

Jedini koje iole podnosimo dok voze s upaljenim rotacionim svjetlima su vatrogasci i hitna pomoć. Svi ostali – uključujući i crne limuzine sa zatamnjenim staklima – izazivaju škrgutanje zuba. Ti vozači, kad upale „rotaciju", misle da su postigli besmrtnost i jure kroz saobraćaj kao da su jedini na putu.

Ali, put zapravo nije prazan, već pun frustriranih i umornih ljudi koji se vraćaju s posla, a posljednja stvar koju oni žele je da im neko govori da se sklone s puta jer prevoze važnu osobu ili zatvorenika – ili u slučaju nekih političara – oboje!

Izvor: Tportal.hr