Automobil koji sam upravlja Reno „next two“
Reno, „next two“

Budućnost u samoupravljajućim automobilima

Automobil koji sam upravlja Reno „next two“

Francuska kompanija reno (Renault) namjerava da do 2020. tržištu ponudi prvo autonomno vozilo i već testira potrebne tehnologije na prototipu „next two“ koji je zasnovan na električnom modelu „zoe“.

Poput mnogih drugih proizvođača automobila, reno vjeruje da je budućnost u samoupravljajućim automobilima. U tu svrhu, razvijeno je vozilo „next two“, koje je u stanju da se potpuno autonomno kreće u saobraćaju pri brzinama do 30 km/h.

To mu omogućavaju brojni senzori i kamere koji nadziru i prate kretanje drugih učesnika u saobraćaju i put kojim se vozilo kreće. Tako prikupljene informacije stižu u centralnu kontrolnu jedinicu koja na osnovu ovih podataka kontroliše upravljanje, gas i kočnicu.

Tehnologija obuhvata i automated valet parking sistem koji omogućava da se automobil nakon vožnje samostalno odveze na predviđeno parking mjesto, kao i da vas sačeka na lokaciji gdje planirate da u njega uđete.

Osim tehnologije autonomne vožnje koja ne zahtijeva intervenciju vozača, vozilo omogućava 3G/4G/WiFi povezivost i opremljeno je navigacionim sistemom koji u realnom vremenu prenosi informacije o stanju na putu kojim se vozilo kreće i eventualnim zastojima.

Prototip „next two“ putem velikog centralno postavljenog monitora i pomoću video-konferencijske veze pretvara kabinu automobila u virtuelnu kancelariju, što povećava funkcionalnost ovog vozila.

Na taj način samoupravljajuća vozila dobijaju dodatno na značaju jer vrijeme koje vozač provede u njima može da iskoristi i za obavljanje posla.

"Ideja je bila ne samo da napravimo automobil koji će vozača i putnike moći bezbjedno da preveze, već i da vozač zahvaljujući tome što ne mora da se direktno anagažuje oko upravljanja, dobije slobodu da obavlja neke druge aktivnosti", objašnjava koncepciju ovog samoupravljajućeg vozila izvršni direktor kompanije reno, Karlos Gosn.

 

 

 

(b92.net)