Kina pokrenula sistem javnih električnih automobila
Električni automobil

Pokušaj smanjenja zagađenja

Kina pokrenula sistem javnih električnih automobila

Zbog prenaseljenosti i ogromnog broja automobila, Kina se bukvalno guši u smogu, a najnoviji projekat u pokušaju smanjenja zagađenja je gradski sistem iznajmljivanja električnih automobila za samo 2.5 evra na sat koji je pokrenut u Hangžou, prenosi Blic.

Stanovnici Hangžoua na jugoistočnoj obali zemlje imaju priliku da koriste sistem sličan onome koji je omogućio građanima Londona da iznajmljuju javne bicikle, samo što će u kineskoj varijanti u pitanju biti mali električni automobili

Korisnici "Kandi Tehnolodžiz" sistema uz pomoć elektronske članske karte vrlo lako i jeftino mogu na određenim parkinzima širom grada da iznajme male električne automobile napunjenih baterija i spremne za pokret.

Na svakom parkingu se nalazi oko 300 vozila marke "Gili" koja je u vlasništvu Volvoa, a cijena jednočasovnog korišćenja automobila koji može da dostigne brzinu od 120km/h i ima autonomiju od 50 km je samo 2.5 evra.

"Kandi EV je lep, fleksibilan, lak za upravljanje, ekološki i predstavlja pravi izbor za sistem zajedničkog gradskog vozila", rekao je Hong Li, direktor turističke komisije Hangžoa, prenosi Blic.

Od kako je projekat pokrenut prošle godine otvorena su dva parkinga sa automobilima, a ove godine je planirano otvaranje još deset i širenje mreže u velike gradove poput Pekinga i Šangaja.

Veruje se da će ovaj sistem javnog prevoza u roku od pet godina zaživeti na državnom nivou i tako pomoći u borbi protiv smoga čiji je nivo posebno visok tokom zimskih mjeseci.