Prosječan polovnjak na Kubi košta 24.000 dolara
Cijene automobila na Kubi neprijatno iznenadile

Automobili na Kubi četiri puta skuplji nego u ostatku svijeta

Prosječan polovnjak na Kubi košta 24.000 dolara

Mnogi Kubu smatraju pravim rajem na Zemlji. Ostrvo poznato po muzici, Fidelu i cigarama, simbol je nečega što možemo nazvati "zamrzavanjem" kada su automobilski tokovi u pitanju. Slike automobila iz 50-tih godina prošlog vijeka tipični su motivi na brojnim turističkim materijalima.

Još od pobjede revolucionarnih snaga 1959. godine uvoz automobila u ovo zemlju je zabranjen. Sve do ovih dana, kada je kubanska vlada omogućila nesmetanu prodaju. Sasvim razumljivo, ovakva odluka izazvala je pravu euforiju kod stanovništva koje nije imalo priliku da kupi novi automobil gotovo 55 godina.

Ipak, radost je bila kratkog vijeka, pošto su cijene automobila neprijatno iznenadile sve. Naime, automobili na Kubi su čak 4 puta skuplji nego u ostatku svijeta, što u zemlji, gdje je prosečna plata 20 dolara, praktično znači da je kupovina novog automobila moguća samo u teoriji.

Primjera radi, za Pežo 508, koji košta nešto ispod 20.000 eura, potrebno je platiti nevjerovatnih 262.000 dolara! Ništa bolja situacija nije ni sa polovnim vozilima, pa tako polovnjak koji u tom dijelu svijeta košta 3.000 dolara, na Kubi "vrijedi" osam puta više.

Razlog za ovako visoke cijene automobila ležu u porezu na luksuz, koji je propisala kubanska vlada. Kako sada stvari stoje, slike šarmantnih automobila s sredine prošlog vijeka i dalje će biti nezaobilazni dekori ulica kubanskih gradova.