Autorka Meri Popins prezirala Diznijev film
Ilustracija

Najslavnijoj dadilji na svijetu

Autorka Meri Popins prezirala Diznijev film

Prije pola vijeka snimljen film o najslavnijoj dadilji na svijetu. Očeva smrt i pokušaj samoubistva majke obilježili sudbinu pisca P. L. Travers. Nesreću prenijela i na usvojenog sina.

Donio ju je istočni vjetar. Direktno sa neba spustila se uz pomoć velikog crnog kišobrana u maštu miliona mališana. Najslavnija dadilja na svijetu Meri Popins, koja pritiče u pomoć djeci, a kada problem riješi odlazi nošena zapadnim vjetrom u nepoznato, junakinja serije knjiga britanskog pisca P. L. Travers, prije tačno pola vijeka proletjela je i kroz Diznijev film u čijem naslovu je njeno ime. Ostvarenje u kom su nezaboravno igrali i pjevali Džuli Endrjus kao Meri i Dik van Dajk u ulozi Berta, nedavno je, povodom jubileja, ušlo i u registar "Ostavština za budućnost" vašingtonske Kongresne biblioteke.

Lepršava, razdragana, nasmijana, okružena crtanim junacima, Meri Popins kakvu je oživjela Diznijeva fabrika fantazije, na premijeri je rasplakala njenu "književnu mamu". Ne zbog uzbuđenja što je vidi ne velikom platnu, već od muke što nije ličila na njenu junakinju kod koje je, kako je opisala: "bilo nečeg veoma čudnog i nesvakidašnjeg, nečeg što je zastrašivalo i u isto vrijeme bilo izuzetno uzbudljivo."

Sluteći ovakav "srećan kraj" Traversova je dvije decenije odolijevala da ljubaznom i upornom Voltu Dizniju proda prava za ekranizaciju. Otac "Diznilenda", naime, je obećao svojim ćerkama Dajani i Šeron još 1940. da će napraviti film po njihovoj omiljenoj knjizi, objavljenoj prvi put 1934. godine. To mu je uspjelo tek 1963. a ovo ostvarenje osvojilo je čak četiri Oskara: za najbolju žensku ulogu, montažu, muziku (braći Šerman) i pjesmu "Čim-či-čuri".

Iako je po ugovoru zaradila 100.000 dolara (u današnjoj vrijednosti oko 750.000) i tantijeme od prodatih ulaznica, što je učinilo veoma bogatom ženom, Pamela Travers nije od Diznijevog studija dobila ulaznicu za premijeru, pa je morala sama da je nabavi. Uskraćena joj je bila zbog sukoba sa autorskom ekipom i samim Voltom Diznijem tokom snimanja. Imala je brojne primjedbe na scenario, songove, način glume..., čak i na upotrebu crvene boje! Posebno su je iritirale animirane scene.

O odnosu britanske spisateljice i tvorca Mikija Mausa i Paje Patka, u tih nekoliko burnih mjeseci, sukobu njihovih autorskih ličnosti i shvatanja umjetnosti, kulturološkim i karakternim razlikama, nedavno je snimljen i film "Spasavanje gospodina Benksa", koji se upravo prikazuje u svjetskim bioskopima. Za ulogu P. L. Travers britanska glumica Ema Tompson već je nominovana za "Zlatni globus", dok je lik Volta Diznija oživio Tom Henks. Ovo ostvarenje istovremeno i djelimično otkriva i prilično mračnu stranu biografije spisateljice koja je svojim pričama usrećila mnoga djetinjstva.

(Izvor:B92)