Srpkinjama srebro na Svjetskom prvenstvu u rukometu
Veliki uspjeh za rukometašice Srbije

Završeno SP u Srbiji

Srpkinjama srebro na Svjetskom prvenstvu u rukometu

Rukometašice Srbije osvojile su srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Srbiji, u finalu u beogradskoj Areni poražene su od Brazila 22:20.

Prvih 30 minuta obiležile su Dragana Cvijić i Alesandra do Nasimento sa po pet golova za oba tima, ali je Brazil stekao 13:11 na poluvremenu serijom 5:0 u finišu.

U nastavku Brazil je stekao pet golova prednosti (16:11), ali zahvaljujući sjajnoj Katarini Tomašević Srbija stiže do izjednačenja u finišu (20:20). Ipak, Brazilke su iskoristile brzopletost Srpkinja i osvojile titulu.

Srbiju je predvodila Dragana Cvijić sa 5 golova, ali je sve dala u prvom poluvremenu kada je imala perfektan šut. Sanja Damnjanović i Andrea Lekić su postigle po 4 gola.

Alesandra do Nasimento je bila najefikasniji u finalu sa 6 golova (pet u prvom poluvremenu), dok su po 4 dale Fernanda da Silva i Ana Rodriges.

Brazil je poveo na startu, ali Srbije predvođena perfektnom Cvijićevom (5/5) stiže do dva gola prednosti (10:8). Međutim, u poslednjih desetak minuta srpski tim je imao problema u napadu, pa rivalke preokreću.

Nošene Alesandrom do Nasimento Brazilke beže na 13:10, ali golom Andree Lekić Srbija smanjuje na -2 prije odmor. Oba tima su u nastavku mnogo griješila, potpuno su zaustavljene i Do Nasimento i Cvijić, ali su se u Brazilu razigrale Da Silva i Rodriges.

Rivalke koriste veliku krizu u igri Srbije i stižu do ogromnih 16:11, poslije pet minuta drugog poluvremena. Međutim, tada na scenu stupa Katarina Tomašević i sa nekoliko sjajnih odbrana, uključujući i dva sedmerca u nizu omogućuje saigračicama da vrate meč u egal.

Jelena Živković postiže dva gola u trenucima kada je Srbija imala igračicu ili čak dve manje na terenu za potpuni povratak u meč, a dva minuta pre kraja Lekićeva golom iz sedmerca donosi i izjednačenje za 20:20.

Meuđtim, naš tim je odigrao brzopleto I konfuzno u finišu, izgubio nekoliko lopti što sjajne Brazilke kažnjavaju i golovima Nuneš i Rodriges u svom prvom finalu SP dolaze do prve titule šampiona svijeta u istoriji.

Brazilke su potvrdile da su prejake za tim Srbije jer su jedine savladale Srbiju na Svjetskom prvenstvu u našoj zemlji, I to dva puta. U grupnoj fazi u Nišu bilo je 25:23.

(B92)