Od otpada napravio kopiju McLarena vrijednog 8 miliona dolara

Potrošio tridesetak hiljada dolara

Od otpada napravio kopiju McLarena vrijednog 8 miliona dolara

Samouki automehaničar iz Poljske, Jacek Mazur (48), proveo je osam godina radeći na replici McLarena F1. Iako cijena originalnog modela na aukcijama dostiže i po nekoliko miliona evra, on je na svoju repliku potrošio tek nešto više od dvadesetak hiljada evra.

Svog McLarena Mazur je napravio uz pomoć nešto više od 30 prijatelja i članova porodice, uz punu podršku svoje supruge. Pored ostalog, koristio je motor iz Audija i kočnice sa Mercedesa, a na internetu je proveo sate i sate proučavajući fotografije kako bi izradio vernu kopiju karoserije automobila, prenosi Jutarnji list.

Ovaj Top Gear fan završio je svoj ultimativni izazov koristeći se otpadom i rezervnim delovima, tako da ga je izrada kopije automobila koštala samo 23 hiljade evra.

"Kad sam prvi put ugledao McLaren F1, znao sam da ga moram imati. Nisam ga mogao priuštiti, pa sam odlučio da ga napravim sam", kaže Mazur.

"Sada, kad ga vozim, ljudi me zaustavljaju i slikaju ga. To je kao da ste na izašli na sastanak sa Anđelinom Džoli ili Sandrom Bulok u centar Njujorka", objašnjava on.

"To je njegova strast. Otkad ga znam zaluđen je automobilima. Ali bolje je da provodi vreme u garaži radeći nešto korisno nego da sjedi u kafiću", imala je razumjevanja za hobi svog supruga njegova žena, Gosie.